Geometria, cea mai grea la teza cu subiect unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi profesorii au susţinut că subiectele de matematică au fost de dificultate medie, elevii s-au plâns de timpul scurt pentru rezolvare Elevii şi profesorii au spus ieri că varianta

Deşi profesorii au susţinut că subiectele de matematică au fost de dificultate medie, elevii s-au plâns de timpul scurt pentru rezolvare

Elevii şi profesorii au spus ieri că varianta numărul cinci de teză cu subiect unic pentru matematică, extrasă de ministrul educaţiei, a avut un grad mediu de dificultate. În cele mai multe dintre şcoli, examenul a fost decalat cu cel puţin 10 minute faţă de ora stabilită de minister pentru a fi împărţite subiectele.

Dacă înainte de examen, copiii erau încrezători şi siguri pe ei, după teză ei şi-au mai pierdut din entuziasm şi au spus că timpul pentru rezolvarea subiectelor a fost cam scurt.

Teza de la matematică a cuprins cinci probleme de algebră şi alte şase de geometrie. Cel mai greu a fost subiectul numărul 10, cel de geometrie, unde trebuiau găsite înălţimea şi perimetrul unui trapez. Elevii care rezolvau perfect problema de geometrie primeau 14 puncte.

"Teza putea fi rezolvată şi de elevul de nota cinci, dar şi de cel de nota nouă. Depinde cum au reacţionat copiii şi cât de bine s-au pregătit pentru că modelele de teste au apărut târziu", a spus Victor Bălşeanu, profesor de matematică de la Liceul "Miguel Cervantes". Unii dintre elevi au spus că timpul tezei a fost prea scurt, motiv pentru care nu au putut rezolva toate punctele. "Dacă aveam o oră şi jumătate, le făceam pe toate. Dar aşa am ratat subiectul de geometrie", a spus Tudor Oprea din clasa a VII-a, de la Liceul Cervantes. În opinia altor adolescenţi, ultimul punct a fost cel mai dificil. "Mie mi s-a părut că ultimul punct a fost de gândire, era o ecuaţie mai dificilă", a explicat Paul Şeolea, de la acelaşi liceu.

Repetiţie până în ultima clipă

Profesoara Melania Muntean, de la Şcoala numărul 87 din Capitală le-a reamintit elevilor săi formulele matematice învăţate la clasă şi i-a încurajat până în momentul intrării la clasă. "Cunoştinţele trebuie să fie cât mai proaspete în mintea copilului. Am lucrat cu elevii varianta postată pe site şi, pe lângă faptul că mi s-a părut destul de dificilă, ne-a luat mai mult de o oră să o rezolvăm", şi-a manifestat îngrijorarea profesoara de matematică. La terminarea tezei, unii elevi au ieşit bucuroşi din săli, alţii mai trişti. "Am scris tot, dar nu ştiu dacă e bine totul, mă aştept să iau în jur de 8", spune Cristina Minea. "A fost uşor şi cred că am să iau 9", mai spune Albert Mihai. Alţii au avut ceva ajutor de la profesori. "Ne-a mai ajutat profa de chimie", spune Liviu.

Calendarul tezelor

Următoarea teză va avea loc pe 10 mai, la limba şi literatura maternă, iar pe 17 mai, cea la limba şi literatura română. Elevii care au absentat sau şi-au amânat tezele din luna mai vor avea o perioadă specială pentru teze în luna iunie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite