Gazdă de lux pentru VIP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răbdarea, diplomaţia şi abilitatea de a lucra cu clienţii, mai ales cu cei dificili, sunt calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un recepţioner-îndrumător Pentru cei mai

Răbdarea, diplomaţia şi abilitatea de a lucra cu clienţii, mai ales cu cei dificili, sunt calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un recepţioner-îndrumător

Pentru cei mai mulţi oameni care au fost măcar o dată oaspeţii unui hotel, recepţionerul este persoana căreia îi dai buletinul de identitate şi-ţi dă în schimb cheia de la cameră. În hotelurile de lux, recepţionerul-îndrumător se ocupă de viitorul client încă din momentul în care acesta şi-a făcut rezervare. Îi află gusturile, tabieturile sau preferinţele culinare. Salariul pentru un astfel de job nu trece de 500 de euro, dar bacşişurile pot fi consistente.

"Încercăm discret să aflăm încă dinainte ca oaspetele nostru să apară la uşa hotelului ce mărime poartă la halatul de baie, de exemplu. Sau ce fel de papuci să-i punem în cameră. De asemenea, talia este o informaţie importantă pentru că unei persoane mai înalte nu-i poţi da o cameră la mansardă", ne-a spus Lăcrămioara Topală, şefa serviciului recepţie de la un mare hotel din Capitală. Angajatul hotelului care adună aceste informaţii confidenţiale despre client şi le valorifică este recepţionerul-îndrumător.

"El trebuie să ştie dacă oaspetele este alergic la ceva. O astfel de informaţie este importantă pentru alegerea lenjeriei potrivite sau a odorizantului din cameră", a explicat Lăcrămioara Topală.

În funcţie de gust sau solicitare sunt aranjate produse cosmetice în baie, florile sau recomandate anumite camere cu o culoare predominantă.

Răsfăţarea clientului, parte din fişa postului

Gusturile literare sau artistice ale oaspetelui sunt şi ele importante pentru recepţionerul-îndrumător deoarece el se ocupă de închirierea anumitor filme pe DVD sau de dotarea bibliotecii din cameră cu volumele preferate.

De asemenea, tot el se ocupă de închirierea de iahturi, elicoptere, rezervarea biletelor de avion, servicii de curierat, poştă, xerox, traduceri, asistenţă medicală sau juridică. Dacă oaspetele cere, tot recepţionerul-îndrumător îi organizează o cină romantică în cameră sau la un alt restaurant din oraş.

Pregătirea recepţionerului de lux

Angajaţii care lucrează la recepţia unui astfel de hotel au studii superioare, preferabil în turism sau psihologie, abilităţi de comunicare în limbi străine şi un grad ridicat de cultură generală.

Printre calităţile cerute pentru acest job se numără răbdarea, diplomaţia şi abilitatea de a lucra cu clienţii, mai ales cu cei dificili.

"Dacă oaseptele este supărat, pentru că nu i-a ieşit o afacere, încercăm să comunicăm cu el, să stăm pe lângă el, să-l destindem. Recepţionerul poate încerca o discuţie pe literatură sau pe alte teme ce l-ar putea interesa", a spus şefa acestui serviciu. Ea preferă să instruiască mai degrabă persoane tinere, fără experinţă, pe care să le formeze.

"Cei cu experienţă s-ar putea să nu se potrivească jobului, pentru că au făcut multă vreme lucrurile într-un anume fel. Dar aşa sunt mai flexibili", a explicat ea.

Programul recepţionerului-îndrumător este de opt ore pe zi, în trei schimburi, cu două zile libere pe săptămână.

Remuneraţia pentru un astfel de post în sistemul hotelier din România este între 250 şi 500 de euro. Câştigurile se pot rotunji în urma bacşişului primit de la oaspete.

Magazine deschise special pentru VIP-uri

Lăcrămioara Topală spune că recepţionerul-îndrumător care s-a ocupat de primirea cântăreţei Beyonce a fost cel care i-a angajat bodyguard personal. Tot el i-a făcut rost de un Audi blindat, cu care cântăreaţa s-a plimbat prin oraş. Pentru că nu dorea să fie văzută, dar în acelaşi timp avea poftă să meargă după spectacol la cumpărături, recepţionerul a aranjat cu proprietarul unui mall din Bucureşti să deschidă magazinele, pentru ca vedeta să-şi poată face cumpărăturile la miezul nopţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite