Fostii colegi de pahar se feresc unul pe altul de ispita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte putini dintre alco olicii din Romania realizeaza ca au probleme si urmeaza un program de dezintoxicare. Putini stiu de sedintele de terapie. Organizatia Alcoolicii Anonimi (AA), care

Foarte putini dintre alco olicii din Romania realizeaza ca au probleme si urmeaza un program de dezintoxicare. Putini stiu de sedintele de terapie. Organizatia Alcoolicii Anonimi (AA), care functioneaza in tara noastra din 1993, incearca sa-i aduca pe linia de plutire pe toti cei care vin sa ceara sprijin pentru a scapa de acest obicei. Mai putin de o treime din numarul AA sunt femei. In tara exista 14 filiale, iar in Bucuresti 140 de membri, impartiti in cinci grupuri: "Grupul Unu" activeaza la Spitalul Al. Obregia, pavilionul 17, la subsol. "Grupul International" se intruneste la Universitatea Populara I.C. Bratianu din strada Biserica Amzei nr. 5-7, "Grupul Pioneer", in strada Brailita nr. 9, sect. 3, "Grupul A.A.", in strada Radu Voda nr. 24 A, la Seminarul Teologic Ortodox, si "Grupul Speranta", in str. Valea Rosie nr. 1, bl. Z9, et. 10, ap. 62. Initiativa se bucura de sprijinul Episcopului Varsanufie Prahoveanu si a Preafericitului Patriarh Teoctist. La sedintele din cadrul "Grupului International" participa americani, englezi, rusi si bulgari care traiesc in Romania si care au avut probleme cu bautura. "Alcoolismul e o boala grea, ne spune parintele Nicolae Fieraru, cel care acorda consilierea duhovniceasca grupului de la Radu Voda. Ca sa invinga, omul are nevoie de multa vointa. Inainte si dupa fiecare sedinta, noi facem rugaciuni si citim acatistul Potirului Nesecat. Cei mai multi dintre beneficiarii acestui program intra in Biserica Radu Voda pentru a se ruga la racla cu moastele Sf. Nectarie care, potrivit traditiei crestine, ajuta la vindecarea bolilor trupesti si sufletesti".
Rugaciuni si psihoterapie de grup la Alcoolicii Anonimi
Fostii alcoolici incearca sa supravietuiasca, intalnindu-se pentru a discuta sincer despre experientele lor, pentru a pune intrebari si pentru a gasi raspunsuri. Cei care lupta cu alcoolismul sunt, in general, intelectuali: scriitori, poeti, profesori, pictori, ingineri. In ultima vreme cer sprijin colegilor de suferinta si oameni fara studii. Au grave probleme de sanatate din cauza bauturii. Alcoolul a insemnat pentru ei saracie, violenta, destramarea familiilor, pierderea locului de munca. Acum, teama lor e sa nu bea din nou un prim pahar. E suficient unul ca sa urmeze al doilea, al treilea. Sedintele incep cu rugaciunea "Tatal Nostru", pe care alcoolicii o rostesc tinandu-se de maini si stand in cerc. Fiecare intrunire dezbate cate o problema legata de alcoolism si vointa. Printre cei care iau cuvantul este si Gica din Bucuresti: "Ma numesc Gica si sunt alcoolic!" Ceilalti raspund: "Salut, Gica!". Aceasta este fraza de inceput pentru fiecare discutie sau marturisire. "Inainte sa ajung aici beam trei litri de votca pe zi, plus bere sau vin, spune Gica. Nu mai stiam cand e zi si cand e seara. Mi-am pierdut slujba, familia, era cat pe ce sa raman si fara casa. Dar acum am invins! N-am mai pus alcool pe limba de doi ani. Cand mi se face sete de bautura, ii trag cu apa minerala, pana imi trece".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite