Florin Călinescu bagă Teatrul Mic în Vacanţa Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Director şi regizor, Călinescu a pus în scenă o şuşă, vulgaritatea gratuită concurând spectacolele cu Leana şi Costel Pârţag Piesa "Război cu Troia nu se face", după Jean Giradoux, a

Director şi regizor, Călinescu a pus în scenă o şuşă, vulgaritatea gratuită concurând spectacolele cu Leana şi Costel Pârţag

Piesa "Război cu Troia nu se face", după Jean Giradoux, a avut premiera sâmbătă, la Teatrul Mic din Bucureşti. Florin Călinescu, directorul instituţiei, regizează şi joacă un rol de arheolog-povestitor în acest spectacol pentru adulţi, condimentat cu multe expresii "tari" şi aluzii sexuale.

Toate patimile personajelor se strâng în jurul sexului. Paris a văzut-o pe Elena "îmbrăcată în pielea goală" şi a răpit-o de la greci. În viziunea regizorului, Elena este o "curvă", iar troienii, un cârd de decrepiţi obsedaţi, îmbrăcaţi în hocheişti şi care nu-şi mai pot dezlipi ochii de pe formele ei.

Chiloţi, atârnaţi pe calul troian

Imaginile halucinante se succed cu repeziciune în spectacol. Calul troian, primit cadou de la greci, are ferestre pe care este pusă la uscat o pereche de chiloţi. Regele Priam (Sorin Medeleni) este paralizat într-un pat vertical, fiind conectat la perfuzii în care înoată peşti. Soţia sa, Hecuba (Dana Dembinski-Medeleanu), apare îmbrăcată într-un costum de sadomasochistă, Menelaos prinde moluşte cu organul genital, iar Eneas este aurolac.

Vulgaritate gratuită

Piesa regizată de Florin Călinescu alunecă spre kitsch din cauza excesului de trivialitate, mizând prea mult pe lipsa de pudoare a publicului. Trivialitatea comediei nu smulge zâmbete sincere în sală, ci mai degrabă grimase jenate. Hector (Dan Condurache) îşi sărută fratele direct pe gură. Supraponderalul Paris (Bogdan Talaşman) linge obscen acadele; tot el cade pradă pornirilor homosexuale ale poetului de curte Democos (Radu Zetu), care are în cap o coroană formată din două penisuri; troienii bătrâni strigă din toţi rărunchii că îi dau "m_e" lui Ulise (Claudiu Istodor). Prea mult umor direct ancorat în vulgar şi care anulează expresiile valide din spectacol. Florin Călinescu nu face un rol strălucitor ca povestitor. Arheologul Heinrich Schliemann are o apariţie episodică, legată forţat de piesa în sine. Din distribuţie mai fac parte Adriana Şchiopu, Rodica Negrea ş.a. Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 28 ianuarie, la Teatrul Mic din Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite