Fibrele contribuie la scăderea în greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stil de viaţă sănătos se referă întotdeauna la o alimentaţie bogată în fibre. Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază că în compoziţia fibrelor alimentare – insolubile sau

Un stil de viaţă sănătos se referă întotdeauna la o alimentaţie bogată în fibre. Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază că în compoziţia fibrelor alimentare – insolubile sau solubile – există numeroase substanţe care îmbunătăţesc starea de sănătate. Acestea se deosebesc prin proprietăţi fizice şi prin modul în care acţionează în organismul nostru. Fibrele solubile, mai puţin voluminoase decât cele din categoria insolubile, se dizolvă în apă sub forma unei substanţe gelatinoase.

Fibrele şi dieta

Există o strategie simplă şi eficientă pentru persoanele care vor să slăbească, dar nu reuşesc să termine nicio dietă: zilnic să mănânce mai puţin, mai des şi să nu uite cât de importante sunt fibrele alimentare pentru a scăpa de povara kilogramelor nedorite.

Sparanghelul

sărac în calorii - 14 kcal la 100 ­ (de aceea se recomandă în curele de slăbire); de asemenea, conţinutul hidraţilor săi este scăzut şi din acest motiv poate fi consumat fără restricţii de diabetici. Prezenţa vitaminelor –B1 şi C în special - a sărurilor minerale precum magneziul, fierul, fosforul recomandă sparanghelul în dieta a peste 40 de boli - de la afecţiuni cardiace, pulmonare, renale, colici, gută, gripă, prostatită, reumatism, demineralizări, edeme, obezitate, până la dificultăţi respiratorii, vâscozitate sangvină crescută şi psihastenie. Se poate folosi crud, sub formă de salată sau de muguri, în cazuri de anemie, când bolnavul trebuie să consume zilnic 50 g.

Pentru cardiaci, ca sedativ se foloseşte cu succes siropul de sparanghel, obţinut din sucul legumei, la care se adaugă miere până se obţine consistenţa dorită. Siropul se administrează dimineaţa şi seara - câte două linguriţe.

În boli de rinichi, ca diuretic, se recomandă câte cinci grame de rădăcină de sparanghel (mărunţită) de trei ori pe zi. Planta se ţine sub limbă, timp de şapte minute, apoi se înghite.

Contra colicilor se foloseşte tinctura de sparanghel, care se obţine prin macerare – o parte rădăcină şi trei părţi alcool concentrat sau ţuică de secară. După 14 zile, tinctura se strecoară şi se pune în sticluţe mici. Se administrează câte zece picături pe zi. Are contraindicaţii în reumatism şi cistite.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite