Festivalul ţuicii accizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ţuicii, care a avut loc ieri în localitatea argeşeană Coşeşti, s-a desfăşurat sub semnul supărării ţuicarilor. Producătorii au reclamat accizele

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ţuicii, care a avut loc ieri în localitatea argeşeană Coşeşti, s-a desfăşurat sub semnul supărării ţuicarilor. Producătorii au reclamat accizele impuse de la 1 ianuarie 2007 pentru ţuica pe care o fabrică şi s-au plâns de producţia slabă de prune din ultimii doi ani. "S-a pus statul pe noi cu accize! Până acum plăteam la povarnagiu în natură - trei litri de ţuică la un cazan. Acum trebuie să-i dăm bani, că şi el trebuie să plătească mai departe la Fisc. D-aia am fost şi noi nevoiţi să scumpim ţuica la 10 lei. Am ajuns ca pe timpul răposatului, să facem pe furiş ţuică la căzănel, fiecare la el în curte. Din cauza lor suntem nevoiţi să încălcăm legea!", s-a plâns Cristinel Dumitrache.

"Ăsta e singurul nostru venit"

Toţi ţuicarii cu care am stat de vorbă la festival păreau a avea aceeaşi nemulţumire: "Accizele ne-au curăţat, ne-au pus jos! Se cheltuie atât cu plantarea prunilor, cu întreţinerea lor, cu făcutul ţuicii, iar statul ăsta vrea să ia şi piele de pe noi. Asta este tradiţia noastră, ăsta este singurul nostru venit, dar nimănui nu-i pasă! Nu ne mai rămâne decât să punem prunii pe foc şi gata!", s-a plâns un alt producător de ţuică argeşean, Ion Bratu.

Meşteşugarii care şi-au expus ieri vestitele butoaie din lemn de dud la Festivalul ţuicii nu au avut prea mare succes nici la cumpărători. Doar câţiva au ales să scoată din buzunar 10 de lei pentru un kilogram de ţuică tradiţională.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite