"Fermierul trebuie sa aiba studii de specialitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

spune Stefan Nicolae, presedintele AGROSTAR

- Pentru prima data, un ministru al Agriculturii a angajat pe post de consilier un "taran veritabil". Credeti ca veti colabora mai usor cu actualul ministru, avand in vedere ca, in urma sfaturilor lui Matei Barbu, va cunoaste mai bine decat predecesorii situatia de la sate?
- Rezolvarea problemelor de la sate consideram ca nu poate cadea in sarcina unui om, chiar fiind consilierul ministrului, ci este rezultatul unei politici agricole corect aplicate, al unor mecanisme si strategii. In tarile cu o agricultura dezvoltata, spre care ne indreptam, fermier nu poate fi decat acela care are studii de specialitate. Constatam din nou ca specialistul agricol de la sate, care a fost destul de "incercat" in ultimii 14 ani, este din nou ignorat. Prin numirea unui taran drept consilier, ministrul a punctat la capitolul imagine, insa a neglijat fondul problemei. Sa nu se inteleaga ca avem ceva impotriva acestui "sfatuitor", dar din punctul nostru de vedere solutia angajarii pe post de consilier a unui tanar student nevoias ai carui parinti traiesc in lumea satelor era mult mai benefica, era un inceput de drum pentru o "tanara cariera". In plus, el ar fi fost si calificat sa-si scrie gandurile si ideile.
- Ministrul Agriculturii a anuntat ca doreste rezolvarea rapida a problemelor de proprietate asupra pamantului.
- Ni se pare o masura salutara, daca ea va face parte dintr-o politica coerenta. Ne temem insa ca retrocedarile vor duce doar la desfiintarea contractelor de concesiune incheiate in prezent intre stat si terti, ceea ce va crea mari probleme. Dizolvarea societatilor agricole va duce la cresterea numarului de someri la sate si va genera sute de procese. Nu poti, ca autoritate de stat, sa semnezi contracte de concesionare in care promiti solicitantilor administrarea terenurilor pe o perioada de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire, si dupa un timp oarecare sa le spui "ne pare rau" insa trebuie sa plecati, deoarece noi dorim sa continuam retrocedarile. Oamenii si-au facut planuri de afaceri pe termen mediu si lung, au incheiat contracte de creditare cu bancile, au investit bani. Sigur vor cere despagubiri din partea statului.
- Totusi, si fostii proprietari au dreptul la despagubiri.
- Da, dar pot fi gasite alte mecanisme de recompensare. Trebuie sa tinem cont de faptul ca fragmentarea este un fenomen care afecteaza sistemele agricole. Fragmentarea obliga fermierii sa practice un management de risc. Comasara suprafetelor agricole si exploatarea acestora prin metode moderne vor aduce beneficii atat in domeniul privat, cat si in cel public. Comasarea nu trebuie sa se limiteze la continutul tehnic, topografic sau al ameliorarii funciare, ea trebuie inteleasa si tratata ca un complex de masuri juridice, economice si sociale avand ca finalitate dezvoltarea comunitatilor rurale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite