Femeile, defavorizate pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii arată că joburile femeilor sunt mai puţin productive, mai prost plătite şi mai instabile decât ale bărbaţilor Chiar dacă

Ultimul raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii arată că joburile femeilor sunt mai puţin productive, mai prost plătite şi mai instabile decât ale bărbaţilor

Chiar dacă femeile obţin mai multe slujbe decât în trecut, ele sunt mai proaste decât ale bărbaţilor, arată un raport lansat ieri de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM). Potrivit aceleiaşi surse, aproape 10 milioane de femei din întreaga lume sunt în prezent şomere.

Multe dintre femei nu sunt încurajate să muncească, deşi ele ar face acest lucru dacă ar primi acceptul comunităţii în care trăiesc. Potrivit raportului OIM, lansat la Geneva cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, rata şomajului în rândul femeilor este de 6,4%, în comparaţie cu 5,7% în rândul bărbaţilor.

Specialiştii susţin că o piaţă a muncii care oferă posturi decente şi productive pentru femei este esenţială pentru a stabili egalitatea între sexe. Studiul mai relevă faptul că cea mai mare creştere economică în lume, înregistrată în ultimul deceniu, vine din Asia de Est, unde rata şomajului pentru femei este cea mai mică.

"Femeile continuă să pătrundă în forţa de muncă internaţională în număr mare. Acest progres nu trebuie să umbrească însă faptul că inegalităţile încă există la locurile de muncă din toată lumea", a precizat directorul general al Biroului Internaţional al Muncii, Juan Somavia, citat de Mediafax. Acesta a adăugat că promovarea locurilor de muncă decente pentru femei ar îmbunătăţi situaţia economiei mondiale şi a dezvoltării sociale.

Cele mai multe locuri de muncă, în agricultură

În 2007, 36,1% din femeile angajate ocupau un post în sectorul agricol. În ceea ce priveşte România, un studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES) arată că femeile din mediul rural sunt angajate, cu preponderenţă, în administraţie, sănătate, învăţământ sau agricultură. În aceste domenii, media veniturilor lunare este sub 500 de lei, cu excepţia regiunii de vest a ţării, unde media variază între 500 şi 1.000 de lei.

Patronii români cer relaxarea legislaţiei

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, a declarat ieri că deficitul de muncitori care se resimte tot mai acut în România este şi o consecinţă a legislaţiei defectuoase în ceea ce priveşte formarea profesională sau a lipsei de sprijin în special pentru femeile care vor să se întoarcă pe piaţa muncii după ce au născut.

Potrivit lui Nicolescu, în majoritatea ţărilor europene femeile care se reîntorc la muncă după concediul de maternitate primesc un "voucher" pe care îl pot folosi numai pentru acoperirea cheltuielilor de formare profesională.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite