Femeile agresate nu încap în adăposturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Pentru 6.717 cazuri de violenţă domestică înregistrate în acest an, sunt disponibile numai 400 de locuri în cămine. Numărul femeilor agresate de soţ sau concubin a crescut de la an la

>> Pentru 6.717 cazuri de violenţă domestică înregistrate în acest an, sunt disponibile numai 400 de locuri în cămine.

Numărul femeilor agresate de soţ sau concubin a crescut de la an la an. În România, există astăzi 46 de adăposturi cu 400 de locuri destinate victimelor violenţei domestice şi numeroase organizaţii nonguvernamentale care oferă consiliere. În 2007, numărul total al cazurilor de violenţă domestică înregistrate a fost de 6.717, din care 103 decese.

Centrul de primire în regim de urgenţă al Asociaţiei "Diaconia" este singurul din Bucureşti care găzduieşte femei şi copii agresaţi în familii. Acesta dispune doar de şapte camere şi nu face faţă solicitărilor. "Nu putem primi decât cazurile foarte grave. Pentru restul, oferim doar consiliere", ne-au spus reprezentanţii adăpostului. Femeile pot sta aici trei luni.

Şi-a părăsit serviciul de frica bătăilor

Mariana are 39 de ani şi a fost secretară la un notariat. Ea a fugit de acasă de curând, după un mariaj de 7 ani. Soţul său nu a lucrat niciodată. Singura lui sursă de venit a fost renta lunară provenită din închirierea unei garsoniere. Scandalul a început după naşterea copilului, pe care soţul nu l-a vrut. Apoi s-au adăugat pretenţiile lui pentru o parte din moştenirea ce-i revenea soţiei în urma vânzării unei case de familie.

Soţul i-a interzis, în cele din urmă, să mai meargă la serviciu, pentru că petrecea acolo prea multe ore. "Îmi spunea: îţi fac program pe uşă, dacă nu te bat dimineaţa, te bat seara", ne-a mărturisit victima.

Procedurile sunt complicate

"Un certificat medico-legal se obţine într-o săptămână, iar eliberarea lui costă 30-40 de lei", ne-a spus dr. Cristian Curcă, directorul adjunct al IML. El a menţionat că, în cazul în care poliţia începe o anchetă de urmărire penală, procedura nu poate fi simplă, iar dacă victima necesită îngrijiri medicale, atunci este implicat şi spitalul.

Secretarul de stat din ministerul muncii, Teodora Bertzi, crede că victimele ar trebui mai mult protejate în timpul derulării anchetei. "Am propus câteva modificări la Codul Penal, prin care să i se interzică agresorului să se mai apropie de domiciliu cât timp poliţia investighează cazul", ne-a declarat ea.
Noul Cod Penal se află la Ministerul Justiţiei pentru modificări, urmând să intre în dezbatere parlamentară anul viitor.

Violenţa în familie victimizează şi bărbaţi

Statisticile Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei arată că, până la sfârşitul trimestrului III al acestui an, au fost comise 6.717 acte de violenţă în familie, care au avut drept consecinţe 103 decese. Dintre victime, un sfert sunt bărbaţi. Cele mai multe acte de agresiune se petrec în mediul rural (56%), iar restul în oraşe. La nivelul ţării, există în prezent 49 de adăposturi pentru victimele violenţei în familie, cu o capacitate de 400 de locuri. De asemenea, sunt 37 de centre de consiliere şi patru centre care oferă servicii sociale pentru agresori.

"În viaţă trebuie să te bazezi în primul rând pe tine"

"La baza tuturor problemelor stă gradul mare de dependenţă a femeilor faţă de bărbaţi. În viaţă trebuie să te bazezi în primul rând pe tine, să fii în stare să-ţi câştigi pâinea, altfel vei fi mereu la cheremul altuia. În plus, se ştie că la noi nevestele sunt mai ascultătoare. În Occident, ele nu acceptă atât de uşor comportamentul negativ al bărbatului."

Aurora Liiceanu, psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite