Farmaciştii, specialişti preţuiţi pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul unui asistent de farmacie porneşte de la 1.000 lei pe lună, iar al unui farmacist de la 3.400 lei Meseria de farmacist este, la prima vedere, o ocupaţie frumoasă, fără prea

Salariul unui asistent de farmacie porneşte de la 1.000 lei pe lună, iar al unui farmacist de la 3.400 lei

Meseria de farmacist este, la prima vedere, o ocupaţie frumoasă, fără prea multe bătăi de cap. În realitate, profesia implică mai mult decât vânzarea unor produse speciale. Până să ajungi să eliberezi medicamente trebuie să înveţi, timp de cinci ani, într-o facultate de profil. Într-o farmacie te mai poţi angaja şi ca asistent, după trei ani de studii superioare. Salariul este mai mic şi nu ai dreptul să prepari medicamente sau să le eliberezi fără a consulta farmacistul.

Anca Cristina Bahrim are 31 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Farmacie a Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Lucrează în domeniu de şapte ani. Pentru ea, meseria de farmacist înseamnă "să-ţi asumi responsabilităţi, să ai curaj, dăruire, răbdare, tact, cunoştinţe temeinice şi, cel mai important lucru, dorinţa de a face bine". Îi place să lucreze cu publicul şi acesta este unul dintre motivele care au îndreptat-o către această meserie.

"Lumea este tot mai preocupată de sănătate, de prelungirea vieţii, de frumuseţea exterioară. Farmacistul are un rol important atât prin obţinerea de noi produse medicamentoase, cât şi prin eliberarea acestora şi oferirea de informaţii cât mai complete şi competente", ne-a spus Cristina.

Intrarea pe piaţa românească a lanţurilor mari de farmacii a creat de câţiva ani o ofertă constantă de locuri de muncă în acest domeniu. Salariile au cunoscut şi ele o creştere spectaculoasă, un simplu asistent de farmacie putând ajunge la un venit lunar de 1.500 de lei.

Farmaciile nu mai sunt nici ele ce erau odată. Ele seamănă tot mai mult cu buticurile de frumuseţe de unde poţi cumpăra nu numai un medicament nou, dar şi ultima cremă de faţă căreia i-ai văzut reclama la televizor. Pentru a-i atrage pe viitorii lucrători, lanţurile farmaceutice îi recrutează direct de pe băncile şcolii prin oferirea de burse de specialitate de 350 de lei pe lună.

Farmacistul, ultima verigă a unui lanţ

În lumea medicală, farmacistul reprezintă ultima verigă într-un lanţ format din membri ai acesteia. El are responsabilitatea verificării corectitudinii prescripţiilor şi de respectare a dozelor medicamentelor, ne-a spus Laura Florea, reprezentantul lanţului de farmacii Sensiblu.

Potrivit acesteia, un farmacist bun trebuie să aibă cunoştinţe temeinice de specialitate şi să înveţe continuu, să aibă abilităţi de comunicare şi să fie capabil să stabilească o legătură la nivel personal cu clienţii. Răbdarea trebuie să fie una dintre principalele calităţi ale unui farmacist, deoarece o persoană care recomandă pastile cu jumătate de gură sau se uită superficial pe o reţetă nu face decât să trimită pacientul la o altă farmacie.

Munca farmacistului nu constă doar în eliberarea medicamentelor, serviciul lui poate fi şi în companii farmaceutice, în laboratoare sau în spitale.

Asistent de farmacie, după trei ani de studii

Asistentul de farmacie este personal sanitar absolvent al Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, unde durata studiilor este de trei ani. El eliberarează reţete compensate şi gratuite în colaborare cu farmacistul de serviciu. Pentru aceasta primeşte un salariu între 1.000 şi 1.500 de lei pe lună.

Pentru practică este nevoie de aviz

Farmacistul trebuie să aibă studii superioare de lungă durată (cinci ani). Pe lângă diploma de licenţă, atât asistentul de farmacie, cât şi farmacistul au nevoie de un aviz de liberă practică eliberat de organizaţiile profesionale, respectiv ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România şi Colegiul Farmaciştilor. Câştigul farmacistului depinde însă foarte mult de locul de muncă.

Dacă acesta este în cadrul unei farmacii de spital, salariul variază între 600 şi 1.600 de lei. Pentru farmaciştii din unităţile private, venitul este de 1.000-1.500 de euro. Cel mai mult câştigă diriginţii de farmacie, peste 1.500 de euro.

Farmaciştii fug de munca în instituţiile de stat

Potrivit prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, în prezent, în România, există în jur de 5.000 de farmacii. Cele mai multe, peste 800, sunt amplasate în Capitală, majoritatea fiind incluse într-un lanţ farmaceutic.

Dacă în marile oraşe găseşti farmacii la tot pasul, în zonele rurale există o lipsă acută a acestora. Potrivit statisticilor, numărul de farmacişti la 100.000 de locuitori, în anul 2003, se afla departe de valorile minime aferente ţărilor din UE (35,86, în condiţiile în care valorile cele mai scăzute în UE sunt 50,59 în Ungaria şi 51,52 în Slovacia).

Prof. Lupuliasa a adăugat că toţi cei 600 de farmacişti care au terminat anul acesta facultatea de profil şi-au găsit rapid un loc de muncă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite