Făina antianemie va creşte preţul pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect al Ministerului Sănătăţii vrea să combată anemia prin fortificarea făinii cu fier şi acid folic Făina destinată consumului uman va fi fortificată cu acid folic şi fier,

Un proiect al Ministerului Sănătăţii vrea să combată anemia prin fortificarea făinii cu fier şi acid folic

Făina destinată consumului uman va fi fortificată cu acid folic şi fier, de la 1 ianuarie 2008, pentru a reduce anemia, arată un proiect de hotărâre de guvern, iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

Suplimentele adăugate în făină vor determina creşterea preţului la pâine cu 0,2 lei noi, anual. Deficitul de acid folic este răspunzător de naşterea unor copii cu defecte congenitale, dar şi de creşterea cazurilor de boli cardiovasculare.

În România, anemia duce la o scădere a productivităţii muncii, cu pierderi estimate la 265 milioane de dolari pe an, creşteri în costul îngrijirilor de sănătate de 45 milioane de dolari anual şi peste 11.000 de decese premature.

Studiile realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului şi UNICEF, între 1991 şi 2005, arată că prevalenţa anemiei la copiii de un an a fost, în 2005, de aproape 60 la sută, iar greutatea medie la naştere era constant de aproximativ 3.200 g, cu 200 g mai puţin decât în ţările din Europa de Vest.

Aproape jumătate din gravide aveau anemie în 2005, cu o pondere mai mare în mediul rural.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite