Exportăm hepatită C în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste un milion de români infectaţi cu virusul hepatitei C plasează ţara noastră pe un nedorit loc unu în Europa, ca număr total de cazuri înregistrate, semnalează prof. Mihai

Cei peste un milion de români infectaţi cu virusul hepatitei C plasează ţara noastră pe un nedorit loc unu în Europa, ca număr total de cazuri înregistrate, semnalează prof. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF). Statisticile arată că, din cei 12 milioane de europeni infectaţi, 10% provin din ţara noastră.

Specialiştii spun că numărul românilor purtători ai acestui virus este mult mai mare. Potrivit prof. Voiculescu, controalele efectuate printre imigranţii români aflaţi în Spania au scos la iveală faptul că cinci la sută din ei sunt infectaţi cu virusul hepatitei C.

"Testul pentru identificarea virusului este obligatoriu pentru toate persoanele care, înainte de descoperirea virusului hepatitei C, în 1991, au recurs la transfuzii de sânge sau intervenţii chirurgicale", a spus preşedintele ARSF. Testul costă în jur de 50 de lei.

Hepatita C este o afecţiune inflamatorie a ficatului, care poate evolua spre ciroză şi cancer hepatic. Boala se manifestă după 20-30 de ani de la infectare şi afectează cu precădere bărbaţii trecuţi de 40 de ani, mari amatori de băuturi alcoolice. La risc se află şi consumatorii de droguri injectabile sau cei care apelează la tatuaje sau piercinguri.

Prima campanie naţională de informare, educare şi prevenţie a hepatitei C, denumită "Află de C!", a fost lansată ieri, mai multe informaţii putând fi obţinute de pe site-ul informativ www.afladec.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite