Examene de diferenţă pentru a putea lucra în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din state membre UE care doresc să exercite în România o serie de profesii, printre care cele de avocat, cadru didactic, psiholog, traducător, expert contabil sau biochimist, vor

Cetăţenii din state membre UE care doresc să exercite în România o serie de profesii, printre care cele de avocat, cadru didactic, psiholog, traducător, expert contabil sau biochimist, vor fi examinaţi şi, în unele cazuri, vor susţine examene de diferenţă, pentru ca diplomele să le fie recunoscute.

Executivul a modificat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, Legea privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.

Recunoaşterea profesională va fi făcută de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi pentru profesia de expert contabil, de Ministerul Justiţiei pentru profesiile de traducător/interpret autorizat, consilier juridic, expert criminalist, expert tehnic judiciar, de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice pentru profesia de restaurator şi de Ministerul Educaţiei pentru cadrele didactice.

Cetăţenii străini care vor să obţină recunoaşterea profesională trebuie să satisfacă un stagiu de adaptare de maxim trei ani sau să susţină examen de diferenţă, în cazul în care sunt formaţi în domenii substanţial diferite faţă de cele cerute în România.

De asemenea, pentru obţinerea recunoaşterii calificării profesionale, cetăţenii străini trebuie să prezinte un certificat lingvistic care demonstrează că au cunoştinţe de limba română.

Prevederile ordonanţei de urgenţă nu se aplică pentru profesiile reglementate la nivel european: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moaşă, medic veterinar şi arhitect.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite