Europa ne lasă fără meseriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2008, Austria, Franţa şi Ungaria aşteaptă specialişti români Printre meseriile care vor fi accesibile în Franţa se numără cele de informatician, auditor, analist

De la 1 ianuarie 2008, Austria, Franţa şi Ungaria aşteaptă specialişti români

Printre meseriile care vor fi accesibile în Franţa se numără cele de informatician, auditor, analist sau jurist financiar.

Austria caută muncitori în industrie şi construcţii, dar şi în servicii, iar Ungaria caută muncitori calificaţi în orice domeniu. În aceste condiţii, spectrul lipsei de calificaţi în domeniile industriale de bază din România va deveni şi mai ameninţător.

Francezii mai vor să adauge 89 de meserii la cele 61 existente pe lista deja deschisă, ajungând astfel la 150 de joburi accesibile străinilor, cu începere de anul viitor. "Printre noile meserii se găsesc cele de informatician, auditor, analist şi jurist financiar", a declarat Liliana Bogdan, director în cadrul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Austria deschide piaţa muncii pentru 50 de grupe de meserii în industrie, construcţii, activităţi hoteliere, în domeniul economic şi în cel de prelucrare a datelor. În Ungaria vom putea munci în toate domeniile, potrivit protocolului semnat de curând la nivel guvernamental.

Cursurile trebuie să fie autorizate

Primul lucru solicitat de angajatorii străini este certificatul de calificare. Pentru aceasta, viitorul specialist trebuie să urmeze un curs, la un furnizor de formare a forţei de muncă, în cazul în care nu a obţinut certificatul de calificare încă din liceu.

"Este necesar ca persoanele interesate să ştie că firmele organizatoare de cursuri trebuie să fie autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA). Totodată, certificatul primit la absolvire trebuie să aibă antetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi cel al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului", atrage atenţia Ana Costin, directorul general al CNFPA.

1.100 de lei, cel mai scump curs de specializare

În funcţie de nivelul internaţional de calificare, durata cursurilor nu poate fi mai scurtă decât cea stabilită de CNFPA. Pentru nivelul unu de calificare - măcelari, frizeri, lucrători comerciali, îngrijitoare copii, manichiură-pedichiură etc. - durata cursurilor este de minimum 360 de ore. În cazul nivelului al doilea de calificare (lucrători hotelieri, ospătari, lăcătuşi construcţii metalice, zidari-pietrari-tencuitori, instalatori, croitori etc.), minimul de ore de curs este de 720.

În schimb, nivelul al treilea de calificare presupune cel puţin 1.080 de ore de pregătire şi se referă la meseriile de cosmetician, macaragiu, sudor, bucătar, contabil etc. Preţul unui curs de la nivelul 1 de calificare oscilează între 500 şi 600 de lei, în timp ce pentru nivelul al doilea este de 700-750 lei.

Pentru deprinderea unui job de nivelul al treilea, doritorii trebuie să plătească între 800 şi 1.100 de lei. Deşi destul de ridicate, preţurile acestor cursuri nu reprezintă nici 30% din salariul lunar mediu din UE, în calificările respective.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite