Elevii sar gardul şcolii ca să cumpere alimente nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă şcolile au închis chioşcurile cu mâncare nesănătoasă, elevii continuă să-şi cumpere chipsuri şi pufuleţi de la magazinele din apropiere Minimarketurile de lângă şcoli

Chiar dacă şcolile au închis chioşcurile cu mâncare nesănătoasă, elevii continuă să-şi cumpere chipsuri şi pufuleţi de la magazinele din apropiere

Minimarketurile de lângă şcoli sunt luate cu asalt, în pauze, de elevii care vor să-şi cumpere alimentele interzise în şcoli.

Deşi chioşcurile din incinta unităţilor şcolare au fost închise din acest an odată cu aprobarea Legii 123/2008 privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, acest lucru nu-i împiedică pe elevi să consume alimente de tip fast-food.

Radu este elev în clasa a II-a la Şcoala nr. 197 din sectorul 6. "Avem aici lângă şcoală un minimarket. De acolo îmi cumpăr suc, napolitane sau pufuleţi. Mami îmi dă bani de pacheţel", ne-a spus elevul de 9 ani.

Până la chioşcul cu pricina, elevii fac mai puţin de două minute, astfel că mulţi ies în timpul pauzei pentru a-şi cumpăra gustările care le-au fost interzise în şcoală. "Ştiu că nu sunt sănătoase, dar ce să-i fac dacă nu mă înţeleg cu ea? Mi-a plâns până acum că vrea pufuleţi cu surprize, aşa că, până la urmă, i-am luat", a explicat bunica unei eleve din clasele primare.

Sendvişuri, ţigări şi alcool

Oferta multor chioşcuri amplasate în apropierea unităţilor de învăţământ este cât se poate de generoasă: de la sendvişuri cu multe E-uri până la ţigări şi băuturi alcoolice.

Şcoala numărul 164 din Bucureşti este la un pas de piaţa Moghioroş. Deşi chioşcul din incinta şcolii a fost închis, elevii fug în pauze în piaţă. "De aici îşi pot lua orice vor. Eu am încercat să o învăţ pe asta mică să-şi cumpere fructe. Dar e mai greu, tentaţiile sunt multe, iar părinţii, din lipsă de timp, preferă să le dea bani copiiilor pentru a-şi cumpăra ce doresc", ne-a mărturisit mama unei eleve.

Profesorii nu au nicio influenţă

Valeriu Tulbă, directorul Şcolii 165 din sectorul 4, aflată în apropierea Pieţei Reşiţa, ne-a spus că elevilor li s-a tot explicat în timpul orelor de curs că produsele de tip fast-food nu sunt sănătoase. "Dar oricât le-ai explica că nu e bine pentru sănătate să consume astfel de alimente, ei tot mănâncă", a declarat directorul.

Nici profesorii de la Şcoala 119 nu au avut mai mult succes în faţa şcolarilor. "Le-am explicat încă din anul şcolar trecut că chipsurile nu sunt bune deloc pentru sănătate, dar nu avem nicio influenţă asupra lor. Nu le putem căuta în ghiozdane să vedem dacă au produse interzise", a spus Carmen Toader, directoarea unităţii. Ea a adăugat că în şcoală va fi deschis în curând un bufet unde vor fi comercializate numai produse potrivite.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite