Elevii vor avea mai puţin de învăţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a hotărât ca, de anul viitor, şcolarii să înveţe mai puţine ore pe zi, iar materia să fie simplificată Capitole întregi din programa şcolară vor fi eliminate

Ministerul Educaţiei a hotărât ca, de anul viitor, şcolarii să înveţe mai puţine ore pe zi, iar materia să fie simplificată

Capitole întregi din programa şcolară vor fi eliminate pentru a înlesni însuşirea materiei încă din clasă. Profesorii se tem că elevii vor fi mai slab pregătiţi.

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Zvetlana Preoteasa, a explicat că, începând din anul şcolar viitor, materia pentru elevii de gimnaziu va fi mult simplificată. De exemplu, din matematica de clasa a IV-a, capitolul de geometrie va fi eliminat, pentru a fi studiat în clasa a V-a, iar de la clasa a V-a va fi scoasă o parte din operaţiile cu fracţii. Din matematica de clasa a VI-a va fi eliminat capitolul despre patrulatere, pentru a fi studiat ulterior.

Manualele de română şi fizică, modificate

Alte schimbări vor fi efectuate în manualul de limba română de clasa a V-a, din care va fi eliminat capitolul despre lexic, în timp ce din fizica de clasa a VI-a va fi scoasă optica.

Potrivit Zvetlanei Preoteasa, elevii care intră în clasa a VIII-a în anul şcolar 2008-2009 vor studia după programa veche, pentru că aceştia susţin tezele unice şi trebuie să existe continuitate cu ceea ce au studiat în anii anteriori.

Cinci ore de curs pe zi

Din anul şcolar 2009 - 2010, elevii vor studia doar cinci ore pe zi. "Abundenţa de informaţii îndepărtează copiii de şcoală. Cu cât vor fi mai puţine noţiuni de bază predate, acestea vor fi mai bine sedimentate, elevii vor înţelege mai bine din clasă", a spus secretarul de stat.

Iniţiativa ministerului este susţinută şi de reprezentanţii părinţilor. "Trebuie văzut acum care materii să fie obligatorii şi care opţionale", a precizat Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Profesorii se tem că elevii se vor lenevi

Directoarea Liceului Bilingv "Miguel de Cervantes" din Bucureşti, Tatiana Popescu, este de părere că diluarea materiei este un lucru bun, dar există riscul ca elevilor să le scadă nivelul de cunoştinţe. "Noi cerem mult pentru a obţine rezultate cât de cât bune. Dacă reducem pretenţiile, copiii vor citi mai puţin şi vor şti şi mai puţin", a spus ea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite