Dragostea la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii oferă câteva sfaturi cuplurilor nevoite să stea despărţite perioade lungi de timp. De multe ori, când apelurile sunt aşteptate şi de unul, şi de celălalt partener, apare

Psihologii oferă câteva sfaturi cuplurilor nevoite să stea despărţite perioade lungi de timp.

De multe ori, când apelurile sunt aşteptate şi de unul, şi de celălalt partener, apare aşa-numitul efect de "lună de miere.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi români pleacă să lucreze departe de casă, în ţară sau în diverse ţări occidentale, departe de familie, de partener şi de copii. Paradoxal, tocmai nevoia de bani pentru familie separă cuplurile care ajung să comunice doar prin intermediul telefonului mobil sau al internetului. Cum se poate descurca în această situaţie un cuplu care era obişnuit să trăiasca zi de zi împreună? În Vest, problema este deja cunoscută de mulţi ani şi o armată de psihologi, fundaţii şi instituţii încearcă să ofere sfaturi şi ajutor cuplurilor aflate în această situaţie.

Adaptarea la despărţire este o probă greu de îndurat, mai ales în cazul relaţiilor care durează deja de câţiva ani, iar unul dintre parteneri trebuie să se mute în alt oraş sau în altă ţară. În principiu, dacă relaţia a mers bine, cei doi parteneri vor rămâne împreună. Nu se vor despărţi, indiferent de slujbă sau de oportunităţile apărute. Sigur, nu înseamnă că uneori nu sunt situaţii în care nu există alternative. Totuşi, ar fi bine să existe o discuţie foarte sinceră între cei doi din care să-şi dea seama fiecare ce aşteptări are de la celălalt şi dacă,
într-adevăr, amândoi sunt suficient de motivaţi ca să rămână împreună.

În topul listei "ingredientelor" se află bineînţeles comunicarea. Dacă este adevărat că "ochii care nu se văd se uită", tot atât de adevărat este şi faptul că tehnologia ne permite să evităm acest lucru: telefoane, calculatoare şi, de ce nu, pentru cei mai romantici, chiar scrisorile clasice. La toate acestea puteţi adăuga şi câteva fotografii sau filmuleţe făcute cu telefonul mobil. Partenerii au acum la îndemână un arsenal destul de însemnat.

"Nu ezitaţi să-l folosiţi!", îndeamnă specialiştii în relaţii la distanţă. "Stabiliţi împreună un orar, aşa încât să nu vă <> partenerul la telefon în timpul lucrului, zi de zi. Uneori, e posibil ca acest lucru să devină enervant. Şi, pe bună dreptate, orice exagerare strică. Desigur câte un sms-surpriză nu strică niciodată, dar, în principiu, aranjaţi în aşa fel încât să vorbiţi eventual zilnic la telefon.

Cel mai bine ar fi seara pentru că aşa veţi avea mai multe subiecte noi de povestit partenerului. De multe ori, când apelurile sunt aşteptate şi de unul, şi de celălalt partener, apare aşa-numitul efect de "lună de miere", după cum îl denumesc psihologii care susţin că, de multe ori, despărţirile reîmprospătează sentimentele de dragoste dintre parteneri.

Specialiştii recomandă să nu vă limitaţi convorbirile doar la declaraţii amoroase, ci să încercaţi să redaţi cât mai viu toate experienţele trăite, cu probleme şi satisfacţii, întâmplări nostime şi de ce nu, treptat puteţi trece şi la detalii de genul "ştii cu ce sunt îmbrăcat(ă) acum?". Nu uitaţi însă că de obicei nu lipsa pasiunii duce la sfârşitul unei relaţii la distanţă, ci pur şi simplu pierderea intereselor comune.

Comunicarea, cheia fericirii

Odată stabilită o bună comunicare pentru un cuplu nevoit să rămână despărţit săptămâni sau luni, apare un alt duşman serios de înfrânt: teama de infidelitate. Prezentă şi în relaţiile clasice, teama că partenerul ar putea fi sedus de o altă persoană este mult mai accentuată. În anumite cazuri, temerea poate fi într-adevăr justificată, mai ales într-o relaţie care "funcţiona" şi înainte de plecarea unuia dintre parteneri tot "la distanţă" şi în care comunicarea cu cel de alături era mai proastă decât dacă cei doi s-ar fi aflat la mii de kilometri distanţă unul de celălalt. Asta nu înseamnă însă să daţi curs unei gelozii stupide care oricum nu vă va ajuta cu nimic.

Ar fi bine însă să vă demonstraţi şi să vă manifestaţi sentimentele mai mult decât într-o relaţie obişnuită. Spuneţi mai des "te iubesc", arătaţi-vă dragostea mai pregnant. Dovediţi amândoi că sunteţi demni de încrederea partenerului, respectând lucrurile mici: ora la care aţi stabilit că veţi da telefon, promisiunea de a-i trimite iubitului sau iubitei un material care îi este de ajutor la serviciu şi aşa mai departe. Asta va crea un sentiment de încredere celuilalt şi dacă va veni vorba la un moment dat de un test important de credibilitate veţi avea pe ce să vă sprijiniţi.

Sex prin telefon

O probă greu de trecut este imposibilitatea relaţiilor sexuale. Comunicaţi excelent, aveţi încredere unul în celălalt, dar ce puteţi face cu dorinţele carnale? Nimic nu este un înlocuitor prea bun: nici sexul prin telefon, nici mesajele erotice şi nici micile provocări jucăuşe pe care le puteţi face în scris sau la telefon. Cu toate acestea, spun psihologii, merită să le încercaţi pe toate.

Probabil vă vor aduce o oarecare alinare. Cel mai sincer ar fi însă să vă consolaţi cu gândul că atunci când vă veţi revedea partenerul, totul va fi minunat. Este bine însă ca pasiunea şi dorinţa să rămâna mereu "aprinse", iar iubitul sau iubita să ştie mereu că este dorit/dorită. De cele mai multe ori, acest lucru contează mai mult decât satisfacţia fizică în sine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite