Două milioane de români au hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia cazurilor de ciroză hepatică şi cancere digestive plasează România pe primele locuri în Europa în privinţa deceselor cauzate de boli hepatice. Afecţiunile cardiovasculare nu mai

Explozia cazurilor de ciroză hepatică şi cancere digestive plasează România pe primele locuri în Europa în privinţa deceselor cauzate de boli hepatice.

Afecţiunile cardiovasculare nu mai reprezintă principalul inamic al sănătăţii românilor. Mai nou, bolile care ne macină sunt ciroza hepatică şi cancerul digestiv. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România ocupă unul dintre primele locuri la numărul de bolnavi cu afecţiuni hepatice severe.


"Peste două milioane de români au hepatită B sau C, iar bolile digestive reprezintă prima cauză de internare în spitale", a declarat prof. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologice (SRGH).

"Ciroza hepatică este o boală cu complicaţii severe, care reprezintă stadiul evolutiv al hepatitelor cronice, virală sau alcoolică. Ea se poate instala chiar şi după 20 de ani de la infecţia cu virusul hepatic. Singurul simptom al bolii ar fi oboseala exagerată, o stare ce impune neapărat un control medical care să evalueze valorile transaminazelor.

Identificarea infecţiei virale permite efectuarea unui tratament care oferă şanse în cel puţin jumătate din cazuri", a explicat prof. Carol Stanciu. Ultimele statistici ale OMS arată că, din cele aproximativ 12 milioane de persoane diagnosticate cu hepatită C în Europa, aproape 10 la sută sunt din România. Potrivit aceleiaşi surse, un loc fruntaş ocupăm şi la numărul de decese cauzate de bolile hepatice.


Tinerii, campioni la hepatita alcoolică


Medicul Carol Stanciu s-a arătat îngrijorat de creşterea numărului tinerilor diagnosticaţi cu hepatită alcoolică. "Spre deosebire de anii trecuţi, acum foarte mulţi liceeni îşi permit să-şi cumpere alcool şi să bea fără măsură. În opinia mea, alcoolul este singurul drog legalizat, căruia i se face în continuare publicitate", ne-a spus prof. Stanciu. În timp ce tratamentul unui bolnav cu hepatită B costă în jur de 1.800 de lei, al unuia cu hepatită C poate ajunge şi la 100.000 de lei. Potrivit specialiştilor, costurile tratamentului sunt suportate integral de stat, în baza unui dosar aprobat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


"Există tratamente eficiente împotriva bolii şi este de datoria sistemului de sănătate de a-i oferi fiecărui pacient o şansă, chiar dacă numai un bolnav din doi se vindecă", a conchis preşedintele SRGH.


Bolile digestive, frecvente după vârsta de 40 de ani


În ceea ce priveşte bolile digestive, acestea apar cu precădere în jurul vârstei de 40 de ani şi reprezintă în prezent principala cauză de internare în spitale, dar şi de consult la medicul de familie.


"Ne confruntăm cu o creştere alarmantă a cazurilor de cancer colorectal, o boală perfect vindecabilă dacă este depistată în stadii incipiente. Chiar dacă nu se cunosc cu exactitate cauzele care favorizează boala, tindem să credem că alimentaţia bogată în grăsimi este unul dintre factorii favorizanţi", a adăugat prof. Stanciu.


Potrivit acestuia, dacă o persoană are în familie un caz de cancer de colon sau dacă prezintă o sângerare rectală pusă pe seama hemoroizilor, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist.

>> Ne confruntăm cu o creştere alarmantă a cazurilor de cancer colorectal, o boală perfect vindecabilă dacă este depistată în stadii incipiente
Prof. Carol Stanciu,
preşedintele Societăţii Române
de Gastroenterologie şi Hepatologie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite