Doctorii trebuie sanctionati pentru greseli, dar nu li se poate imputa esecul terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In acest moment, se afla in faza de proiect o lege in care se prevede ca pot fi prelevate organe nu doar de la persoanele in moarte cerebrala, dar si de la bolnavii a caror inima a incetat sa mai

In acest moment, se afla in faza de proiect o lege in care se prevede ca pot fi prelevate organe nu doar de la persoanele in moarte cerebrala, dar si de la bolnavii a caror inima a incetat sa mai bata. Prof. dr. Vasile Astarastoae spune ca daca o astfel de lege va fi adoptata, ea va da nastere la abuzuri. Aceasta problema se pune dupa ce la Sovata a avut loc prima Conferinta Nationala de Management si Etica in practicarea medicinei, unde s-a discutat despre relatia medic-pacient, despre reproducerea umana asistata si eutanasie, despre etica alocarii resurselor in sanatate, dar si despre diferenta dintre eroare si greseala medicala. "Eroarea este neimputabila medicului pentru ca tine de progresele stiintei si de particularitatile individuale, pe cand greseala este o problema de comportament al doctorului, care este neglijent si nu respecta drepturile pacientului. Greseala este imputabila si duce la raspunderea penala. La noi, daca rezultatul terapiei este nefavorabil, toata lumea spune ca medicul a gresit. Or, medicul a actionat corect. Un soc anafilactic, spre exemplu, adica o reactie la un anumit medicament, nu ai cum sa-l prevezi", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae. Seful Comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor, prof. Astarastoae, mai spune ca, in legatura cu relatia medic-pacient, exista mai multe modele. "Avem un model paternalist, in care medicul decide si il trateaza pe pacient ca pe un copil, un model de colaborare, in care cei doi, comunicand, iau decizii si mai exista un model, mai ales in SUA, in care medicul ii spune pacientului ce trebuie facut, iar acesta decide. Pentru Romania, opinia a fost ca acest model de colaborare este cel de dorit".
Legea reproducerii asistate e ridicola
In ceea ce priveste reproducerea umana asistata, aceasta lege a fost criticata la Congresul de la Sovata, pentru ca da niste sanctiuni ridicole in problema comercializarii gametilor si a embrionilor. "Un singur embrion vandut acopera toate sanctiunile pe un an de zile. De asemenea, nu s-au specificat masuri de protectie a embrionului si cazurile cand este acceptata reproducerea umana asistata. Aceasta lege este tratata doar din punct de vedere tehnic si nu se iau in considerare aspectele etice", ne-a mai spus prof. dr. Astarastoae. Participantii la conferinta nationala "Etica si management in practicarea medicinei" au gasit in mapa cu materiale documentare o carte intitulata "Bioetica - cazuri celebre", aparuta la Editura Junimea din Iasi. Autorii ei sunt trei profesori ieseni - Beatrice Ioan, Cristina Gavrilovici si Vasile Astarastoae. Cartea cuprinde cazuri medicale care au starnit dileme si polemici in societate. Succesul unei colectii de cazuri celebre de bioetica a fost si testat la Sovata. Una dintre cartile din mapa conferintei a ajuns la chelneri, acestia au rasfoit-o si au mai facut rost de cateva exemplare. In timpul micului dejun, doctorii care se serveau la bufetul suedez din restaurant au remarcat lipsa personalului. Chelnerii erau in bucatarie si dezbateau cazul Terri Schiavo, americanca hranita artificial timp de 15 ani, pana anul acesta, cand a fost decuplata de la aparate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite