Directorii umblă cu "şcoala vopsită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ei se tem de o evaluare internă "la sânge" a şcolilor pe care le conduc, având tendinţa de a supraestima condiţiile de studiu oferite. Raportul intern de evaluare a unităţilor de

>> Ei se tem de o evaluare internă "la sânge" a şcolilor pe care le conduc, având tendinţa de a supraestima condiţiile de studiu oferite.

Raportul intern de evaluare a unităţilor de învăţământ preuniversitar s-a dovedit o încercare destul de dificilă pentru conducerile administrative ale grădiniţelor, şcolilor şi liceelor. La o primă vedere, cei mai mulţi dintre directori au supraestimat condiţiile oferite de unităţile pe care le conduc.

Deşi rapoartele ar fi trebuit afişate la vedere, pentru ca toţi beneficiarii actului educaţional să ia aminte de condiţiile oferite, mulţi directori au omis să se conformeze acestei prevederi legale, în prima jumătate a acestei luni.

Deficienţele nu sunt relevate la adevărata lor dimensiune, în primele rapoarte de autoevaluare. Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a solicitat aceste rapoarte prin sondaj de la doar 3.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi private, din ţară şi din Capitală. "Din primele semnale, majoritatea rapoartelor pe care le-am primit sunt notate cu <> şi <> , ceea ce mi se pare suspect", a atras atenţia preşedintele ARACIP, Şerban Iosifescu.

"Mulţi directori se tem de concurenţă. Ei se gândesc că unităţile de învăţământ similare din apropiere nu vor fi corecte în raportare, "umflând" mulţi dintre indicii de calitate, pentru a nu-şi pierde "clientela". În aceste condiţii, şi cei care şi-ar fi dorit să se autoaprecieze obiectiv renunţă la realitatea din şcoala lor, pe fondul aceleiaşi temeri", motivează Iosifescu.

"Unităţile şcolare sunt răspunzătoare în faţa opiniei publice! Şcoala nu este a statului, ci a contribuabilului! Aceste rapoarte trebuie afişate, iar cetăţenii au datoria de a-i trage la răspundere pe cei care-şi bat joc de banul public, în cazul în care constată neconcordanţe între autoaprecierile din raport şi realitate!", atrage atenţia preşedintele ARACIP.

"L-am afişat, dar nu pentru mult timp!"

Inspectoratele au primit, până la finele lunii octombrie, aceste rapoarte. Dar directorii nu s-au grăbit să le şi afişeze la loc vizibil, în şcoli, după cum îi obliga Legea 87/2006, privind asigurarea calităţii în Educaţie. În prima jumătate a acestei luni, doar o mică parte din unităţile de învăţământ preuniversitar aveau rapoartele "la vedere".

La Liceul teoretic "Eugen Lovinescu", din sectorul 6 al Capitalei, stafful unităţii ne-a explicat senin că nu l-a afişat, fără să poată explica concret şi de ce nu s-a conformat legislaţiei. La Şcoala nr. 118 "Vasile Alecsandri", directorul Anca Toşa afişase raportul.

"Dar nu pentru mult timp! Raportul meu anual trebuie să-l fac public, şi nu pe cel al ARACIP! Părinţii copiilor vor să vadă în clar dotările, parteneriatele educaţionale, câţi dintre absolvenţii mei ajung la liceu şi câţi la şcolile de arte şi meserii, ce alte preocupări extraşcolare le pot oferi copiilor şi alte lucruri palpabile. Practic, ei vor să vadă realizări, şi nu "X"-uri pe un tabel", explică directorul şcolii 118.

>> Unităţile şcolare sunt răspunzătoare în faţa opiniei publice! Şcoala nu este a statului, ci a contribuabilului! Aceste rapoarte trebuie afişate, iar cetăţenii au datoria de a-i trage la răspundere pe cei care-şi bat joc de banul public
Şerban Iosifescu,
preşedinte ARACIP

Zeci de indicatori de calitate

Printre cei 43 de indicatori de calitate din raport se numără distribuţia pe grade a personalului didactic angajat, informaţii privind spaţiile şcolare şi auxiliare, descrierea activităţilor proprii de îmbunătăţire a calităţii în educaţie, repere despre modul în care se asigură securitatea tuturor celor implicaţi în activitatea şcolară, detalii despre dotarea cu tehnologie informatică şi de comunicare. Din păcate, raportul nu solicită detalii concrete la mulţi dintre indicatori, ci doar notarea acestora de la "Nesatisfăcător" la "Excelent", prin bifarea cu un "X" a coloanei din domeniul respectiv.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite