Dicţionarul limbajului masculin într-un cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii au descifrat, pentru uzul femeilor căsătorite, semnificaţia mesajelor pe care le transmit bărbaţii Specialiştii au ajuns la concluzia că bărbaţii şi femeile nu vorbesc

Psihologii au descifrat, pentru uzul femeilor căsătorite, semnificaţia mesajelor pe care le transmit bărbaţii

Specialiştii au ajuns la concluzia că bărbaţii şi femeile nu vorbesc aceeaşi limbă. Sophie Bailly, specialist în lingvistică şi sociologie de la Universitatea din Nancy, explică de ce femeile vorbesc pentru a stabili noi legături personale, în vreme ce bărbaţii vorbesc numai ca să treacă la fapte.

Toată lumea ştie că femeile nu ştiu spre exemplu să citească prea bine o hartă, în vreme ce un bărbat nu prea ştie să facă mai multe lucruri deodată. Astfel de diferenţe se regăsesc şi într-un cuplu, în cazul mesajelor pe care bărbaţii le transmit atunci când vorbesc.

Specialiştii în psihologie şi sociologie au observat de mai mult timp că expresia emoţiilor masculine este mult mai săracă în cazul bărbaţilor faţă de femei.

"Acestea, susţine Sophie Bailly, de multe ori îşi exteriorizează senzaţiile şi sentimentele fără un motiv anume, vorbesc de dragul de a vorbi şi de a-şi împărtăşi sentimentele, iar bărbaţii consideră că vorbele sunt făcute ca să anunţe fapte". Într-adevăr, se pare că, de cele mai multe ori, bărbaţii chiar n-au nicio idee cum se simt cu adevărat. Sau, mai bine zis, nu pot exprima în cuvinte ce simt.

De aici se nasc o mulţime de probleme de comunicare între cele două sexe. Se pare că din acest motiv un bărbat crede că o femeie vrea să se culce cu el dacă aceasta îi spune că are o cămaşă frumoasă, însă dă bir cu fugiţii atunci când partenera îi spune că vrea să discute despre relaţia lor. Pentru un bărbat, atunci când partenera vrea să discute despre relaţia cu el, înseamnă că ceva nu este în regulă.

Psihologii susţin că, de cele mai multe ori, într-o relaţie cu o femeie, bărbaţii gândesc în felul următor: "Dacă nu merge ceva, înseamnă că este pe sfârşite, aşa că de ce să ne mai batem capul să vorbim, mai bine ne despărţim şi gata". Însă, explică specialiştii, în mintea lor, dacă bărbaţii nu şi-ar iubi partenera, n-ar mai rămâne alături de ea.

În plus, bărbaţii spun mereu că se simt bine, indiferent de cât de rău se simt. Asta pentru că nu-şi pot afişa vulnerabilitatea şi slăbiciunile. Instinctual, ei simt că, dacă dezvăluie cât mai puţin, partenera lor trebuie să ghicească ceea ce gândesc.

Dacă un bărbat tace şi o lasă pe partenera lui să presupună ceea ce gândeşte, crede că în acest fel deţine puterea. Totuşi cum îşi pot da seama femeile dacă un bărbat le iubeşte cu adevărat, se întreabă psihologii.

În primul rând, par să se împiedice tot timpul când vine vorba de cuvinte ca "prietena mea", "dragoste" sau "logodnă" sau "căsătorie".

Psihologii spun că din cauză că un bărbat este mai degrabă orientat către fapte, anumite "semnale" o pot încredinţa pe partenera lui că este în continuare iubită: o lasă să-i conducă maşina, o prezintă prietenilor lui, presupune că vor petrece weekendul împreună fără să simtă nevoia să întrebe, o sună fără să aibă un motiv anume şi vrea să vorbească după ce face dragoste cu ea.

Mic dicţionar masculin-feminin

Cum poate însă o femeie să afle dacă un bărbat minte? Pentru psihologi, este la fel de simplu. Se pare că, în proporţie de 95 la sută, toţi bărbaţii care spun următoarele lucruri mint: "am încercat să te sun", "n-am primit mesajul", "nu am observat cum arată tipa aia", "sexul nu este cel mai important lucru", "vorbim mai târziu despre asta", "nu, nu sunt supărat".

Mai mult, ca să le îngrijoreze definitiv pe femei, experţii spun că traducerea corectă a ceea ce gândesc de fapt bărbaţii în timp ce spun anumite fraze sună în felul următor: *"poate ar trebui s-o luăm mai încet" = "Poate ar trebui s-o iei mai încet". " Încă nu ştiu ce vreau" = "Dar ştiu că nu te vreau pe tine". "Am nevoie de spaţiu" = "Vreau să te părăsesc, dar încă nu ştiu cum să-ţi spun în faţă". "Îmi place de tine mult" = "Aş spune <> , dar ştiu că nu mai este cale de întoarcere dacă spun asta, aşa că mai aştept puţin".

Dacă spune că eşti "prietena lui", înseamnă că i-ai dus micul dejun la pat, că ţi-a reparat maşina şi prietenii lui nu au voie să se apropie de tine. "Te iubesc", înseamnă că într-adevăr te iubeşte. Dacă spune asta în timp ce faceţi dragoste, traducerea ar fi "iubesc ceea ce-mi faci acum".

Sigur, traducerile ar putea continua, dar femeile ar rămâne aproape fără nicio speranţă, glumesc specialiştii. Pe de altă parte, psihologii spun că, atunci când iubesc, bărbaţii sunt dispuşi să facă eforturi şi să-şi înţeleagă iubita.

>> Femeile, de multe ori, îşi exteriorizează senzaţiile şi sentimentele fără un motiv anume, iar bărbaţii consideră că vorbele sunt făcute ca să anunţe fapte

Sophie Bailly,
specialist în lingvistică şi sociologie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite