Desfiinţarea testelor: unii "bravo", alţii "huo"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii sindicalişti îl susţin pe Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei, în intenţia de eliminare a testelor naţionale, alţii îi cer demisia pentru acelaşi lucru . Ministrul

În timp ce unii sindicalişti îl susţin pe Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei, în intenţia de eliminare a testelor naţionale, alţii îi cer demisia pentru acelaşi lucru .

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a anunţat că va emite un ordin prin care absolvenţii de clasa a VIII-a nu vor mai susţine testele naţionale, începând cu anul şcolar 2007-2008. Elevii vor intra la liceu pe baza mediei obţinute la tezele cu subiect unic, la care se adaugă media generală a claselor V-VIII. Deşi iniţiativa lui este împărtăşită de majoritatea sindicatelor şi a experţilor în educaţie, aceştia susţin că metodologia lasă loc de fraudă, subiectivism şi presiuni.

Desfiinţarea testelor naţionale a fost primită cu bucurie şi huiduită în acelaşi timp. Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAPIP), ne-a spus că este de acord cu eliminarea testelor naţionale, însă buba se află în metodologia tezelor cu subiect unic. "Elevii nu au voie să depună contestaţie. Or asta nu e bine. Oriunde se poate strecura o greşeală umană şi trebuie să existe o posibilitate să fie corectată. De asemenea, nu e stabilită o metodologie a subiectelor şi s-ar putea să ne trezim că le cumpărăm iar de la piaţă".

Presiuni din partea părinţilor Mihaela Gună ne-a declarat că "supravegherea elevilor la teze poate lăsa loc de fraudă. Cu adunarea mediilor din timpul anilor nu am fost de acord niciodată, pentru că întregul gimnaziu este o goană după note. Pot fi presiuni din toate părţile". Totodată, preşedinta FNAPIP e de părere că liceele ar trebui să îşi organizeze propriile examene. La rândul său, Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", consideră că e o măsură bună eliminarea testelor naţionale deoarece "reprezentau din punctul nostru de vedere o struţo-cămilă.

Pot să-i asigur pe toţi că am ţinut cont de interesele elevilor, părinţilor, dar şi ale cadrelor didactice, şi cred că trebuie să ne încadrăm în contextul european". De cealaltă parte a baricadei, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut demisia ministrului educaţiei pe motiv că decizia acestuia încalcă legile în vigoare. "Modificarea propusă de Adomniţei nu aduce nimic bun pentru reformarea sistemului educaţional şi creşterea calităţii în învăţământ", a declarat Cătălin Croitoru, preşedintele FEN.

"Nu a existat o analiză a situaţiei prezente" Opinia experţilor în educaţie este şi ea nuanţată. Ciprian Ciucu de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societătii Civile e de acord cu ideea înlocuirii testelor naţionale pentru că erau "anacronice cu societatea de acum. Ele au fost iniţial introduse ca formă de feed-back pentru sistem şi ca modalitate de ierarhizare a copiilor. Însă, tezele cu subiect unic vor aduce noi presiuni asupra profesorilor, mai ales din partea părinţilor. Va fi susţinută astfel mica corupţie. O soluţie mai bună era revenirea la testele de admitere date la fiecare liceu în parte".

Alexandru Crişan, preşedintele executiv al Centrului Educaţia 2000+, e sceptic în legătură cu decizia ministrului. "Testele naţionale, în esenţă, aveau calităţi importante. Erau formulate la nivel naţional, se desfăşurau în condiţii de control maxim şi aveau un prestigiu mai mare. În privinţa tezelor cu subiect unic nu sunt atât de sigur. Monitorizarea evoluţiei elevului reprezintă o idee bună în sine, dar nu sunt convins că teza este cea mai bună soluţie, din moment ce ar urma să fie dată cu profesorul de clasă. În România, mai avem nevoie de cel puţin 20 de ani, pentru a fi siguri de existenţa echităţii".

Fără examene naţionale de titularizare

Profesorii vor da examen de titularizare la şcolile unde urmează să predea şi nu vor mai susţine examen la nivel naţional ca până acum. Potrivit noului proiect de lege, dascălii care sunt deja titulari vor alege unitatea de învăţământ la care se vor angaja cu respectarea condiţiilor impuse de aceasta, arată Antena 3. În situaţia în care postul este restructurat, profesorul se va putea angaja la altă şcoală, fără a mai susţine examen de titularizare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite