Descentralizarea din Sănătate riscă să alunece pe o pantă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele publice din România ar putea ajunge la mâna autorităţilor locale atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar. Astfel, Ministerul Sănătăţii nu va mai avea decât

Spitalele publice din România ar putea ajunge la mâna autorităţilor locale atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar. Astfel, Ministerul Sănătăţii nu va mai avea decât grija spitalelor regionale

Proiectul Ministerului Sănătăţii Publice, prezentat de ministrul de resort Eugen Nicolăescu în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, prevede ca primăriile să ia în grijă toate spitalele - cu excepţia celor regionale şi a institutelor medicale. Consiliile locale vor decide care va fi politica de finanţare a unităţilor spitaliceşti, iar primarii vor organiza concursurile de manageri, tot ei fiind cei care-i vor valida pe câştigători.

Dată fiind dependenţa spitalelor de administraţiile locale, unii manageri şi unii directori ai acestor unităţi consideră că există un pericol destul de mare ca politica să se amestece în finanţarea acestor spitale.

Ministerul Sănătăţii va administra, după descentralizare, doar spitalele regionale, o agenţie naţională de programe, o agenţie naţională de sănătate publică şi una pentru dispozitive medicale, iar restul unităţilor spitaliceşti vor trece în coordonarea şi subordonarea autorităţilor locale.

"Dorim ca Academia de Ştiinţe Medicale, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, să preia activitatea din toate punctele de vedere în domeniul cercetării medicale", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Tot în subordinea directă a ministerului vor rămâne Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Naţională a Medicamentului.

Potrivit strategiei de descentralizare a Ministerului Sănătăţii, consiliul local aprobă statele de funcţii pentru unităţile sanitare publice din subordine şi urmăreşte încadrarea în normativele de personal aprobate şi în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.

Actul medical, la mâna primarilor

Consiliul local împreună cu primarul vor asigura resurse financiare pentru cheltuielile de întreţinere şi gospodărire, reparaţii, consolidări, extinderi, modernizări ale unităţilor sanitare publice din subordine, pentru dotarea cu aparatură medicală, precum şi pentru finanţarea programelor locale de sănătate publică.

Primarul organizează, în condiţiile legii, concursul pentru ocuparea posturilor vacante de manageri ai spitalelor publice din subordinea consiliului local. El îi va numi pe managerii spitalelor publice din subordinea consiliului local, în urma concursului organizat.

Nu descentralizarea îi sperie pe managerii spitalelor, ci modul în care ar putea fi ea înţeleasă de către administraţiile locale. "Eu chiar m-am bucurat că trecem la primăria de sector, pentru că ne înţelegem bine cu ei. Ne-au şi ajutat material, de câteva ori.

Dar adevărata problemă se va pune atunci când vor vrea primarii să reducă numărul de paturi! În cazul ortopediei - specializarea de bază a spitalului nostru, deja există un număr foarte restrâns de săli de operaţie şi de paturi, la nivel naţional, dar şi de specialişti", atrage atenţia managerul Spitalului clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular "Foişor" din Capitală, doctorul Ioan Cristian Stoica.

Şi cifrele chiar indică acest pericol. Potrivit datelor din Registrul Naţional de Endoprotezare, există doar un ortoped la aproape 57.000 de locuitori, şi un pat la 5.600 de români. În ce priveşte sălile de operaţie dedicate acestei specializări, ele sunt în jur de 80 - practic una pentru 120.000 de locuitori.

În faţa acestei situaţii, când se impune ca o sală de operaţii să existe doar în condiţiile în care ea asigură "clienţi" pentru minimum 25 de paturi, există posibilitatea ca şi sălile de operaţie să se rărească.
Cine trebuie să-l ajute pe manager?

Indiferent de cât de mult va fi (sau nu...) agreat de administraţia locală, managerul medical al unui spital trebuie să fie sprijinit întâi şi întâi din interior. "Managerul trebuie să fie ajutat de colegii săi, şi abia apoi de consiliul local! Există destule situaţii în care luptele la nivel de conducere dintr-un spital au dus la probleme care s-au răsfrânt asupra actului medical", spune medicul primar oftalmolog Monica Pop, director al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

În ce priveşte potenţialele imixtiuni politice, ea este de acord că există şi această posibilitate. "Numai că, dacă primarii consideră că aşa este mai bine, vor purta întreaga răspundere pentru problemele care s-ar putea ivi în spitalele respective", avertizează Monica Pop.

Actul normativ pentru descentralizarea sistemului va fi prezentat guvernului în luna septembrie, sub forma unui proiect de lege sau a unei ordonanţe de urgenţă, şi va fi aplicat din trimestrul IV al anului, în cazul unei ordonanţe de urgenţă, sau de la începutul anului viitor, în cazul unui proiect de lege.

Rezidenţiatul ar putea migra de la Sănătate la Educaţie

"Vrem să facem ca rezidenţiatul să fie recunoscut drept ciclu de studiu. Absolvenţii întâmpină probleme când merg într-o ţară europeană şi arată certificatul cu antetul Ministerului Sănătăţii. În majoritatea ţărilor europene, rezidenţiatul este sub egida Ministerului Educaţiei", a declarat Cristian Adomniţei (foto), după ce s-a întâlnit la Iaşi cu rectorii universităţilor de Medicină din ţară.

O altă idee importantă dezbătută la întâlnire a fost modificarea criteriilor de promovare pentru a ajunge profesor universitar. "Este o problemă aici, reuşita medicilor ca profesionişti nu e cuantificată. Un medic poate avea mii de operaţii reuşite, însă un medic care are mai multe lucrări ştiinţifice publicate are mai multe şanse de a deveni profesor universitar. I-am rugat pe rectori să vină cu propuneri în încercarea de a schimba aceste lucruri", a mai spus ministrul educaţiei.

O nouă întâlnire cu rectorii se va desfăşura la Craiova, pe 30 august, când universităţile ar urma să vină în întâmpinarea ministerului privind recunoaşterea rezidenţiatului ca ciclu de studiu. (NewsIn)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite