Deputaţii vor să scape de "Mica Românie" din Casa Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii noştri nu mai încap în Palatul Parlamentului. Îi încurcă Muzeul Costumelor Populare, pe care vor "să-l pună pe liber" cât mai repede Disputele dintre Camera Deputaţilor şi

Aleşii noştri nu mai încap în Palatul Parlamentului. Îi încurcă Muzeul Costumelor Populare, pe care vor "să-l pună pe liber" cât mai repede

Disputele dintre Camera Deputaţilor şi Senatul României, care au de împărţit spaţiile din Casa Poporului, fac victime. Unul dintre spaţiile pe care au pus ochii aleşii noştri este cel ocupat de Muzeul Costumelor Populare, unic în Europa, dar bifat pe lista neagră de Camera Deputaţilor în vederea evacuării. Muzeul a fost înfiinţat tocmai în ideea că Palatul Parlamentului este vizitat, zilnic, de sute de persoane din toate colţurile lumii şi astfel, prin expoziţia de costume populare, dar şi prin magazinul cu obiecte tradiţionale româneşti, străinii ar fi descoperit aici o "Mică Românie".

Muzeul Costumelor Populare, inaugurat cu fast în urmă cu trei ani, este acum în pericol de dispariţie. Adăpostul celei mai complete colecţii de costume populare româneşti, aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor şi constituit ca secţie a Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, îi încurcă pe deputaţi. Ei vor să recapete cu orice preţ acest loc considerat "impropriu unui muzeu". Deşi spaţiului verde din jurul Casei Poporului nu i s-a găsit o utilitate timp de 18 ani, Camera Deputaţilor se împiedică de un muzeu şi nu ştie cum să se descotorosească mai repede de el. Autorităţile se lamentează că muzeul nu are vizitatori, însă nu fac nimic să schimbe această stare de fapt, care se tot perpetuează la noi. Deşi, zilnic, sute de oameni din toată lumea vizitează Casa Poporului, prea puţini sunt direcţionaţi către Muzeul Costumelor Populare. Cu astfel de obiective turistice, şi aşa puţine în Bucureşti, ar trebui înţesat Palatul Parlamentului, pentru a-l face mai viu. În data de 14 martie, Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, ca administrator al Palatului Parlamentului, a trimis o notificare Ministerului Culturii şi Cultelor, în care se preciza că, "în termen de 30 de zile să se elibereze unele spaţii din clădire". O scurtă şi simplă socoteală ne arată că termenul a expirat de două zile, iar Muzeul Costumelor ar trebui să încarce tot şi să plece. "Unde?" Nimeni nu ştie încă. Decizia va pune "la păstrare", probabil într-un colţ de depozit, în dulapuri, la întuneric, peste 1.000 de costume populare.

"Prezenţa acestor costume populare aici este improprie…"

Explicaţia Camerei Deputaţilor e următoarea: "După mutarea Senatului în Palat, e o acută lipsă de spaţii", a declarat Georgeta Ionescu, secretarul general al Camerei Deputaţilor. Aceasta a adăugat că Senatul vrea tot mai multe spaţii decât a primit prin protocol. "Prezenţa acestor costume populare aici, în asemenea cantitate şi expuse pe mii de mp, este improprie. Cred că acest spaţiu ar putea să fie utilizat pentru activităţi apropiate demersului parlamentului", a adăugat Georgeta Ionescu, precizând că nu a existat încă o discuţie dacă Muzeul Naţional de Artă Contemporană va avea aceeaşi soartă. Dan Vasiliu, secretarul general al Senatului, a explicat că instituţia în care lucrează nu are "nevoie de alte spaţii decât cele în care ne desfăşurăm acum activitatea. Cu atât mai mult nu avem nevoie de spaţiul pe care se află acum Muzeul Costumelor Populare".

Peste 1.000 de piese de port tradiţional, aruncate în stradă

Autorităţile au găsit o soluţie pentru găzduirea celor peste 1.000 de piese de port tradiţional românesc, lucrate în fir de aur şi argint: "Corpul nou al Muzeului Satului". Numai că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. "Până o să facem sediul nou mai este. La Muzeul Satului nu există spaţii de expunere. Construcţia unui corp nou poate dura şi doi ani", ne-a declarat Paula Popoiu, directoarea Muzeului Satului. Donatoarea costumelor populare, Marghioliţa Rogojan Constantinescu, este hotărâtă să lupte pentru acest muzeu şi nu vrea să accepte un spaţiu care nici măcar nu există. "Nu cedez. Cât voi mai avea de trăit, vreau să le văd acolo". Când a donat primele costume populare, Marghioliţa Rogojan Constantinescu şi-a exprimat o singură dorinţă: "Donez gratuit, nu am nicio pretenţie. Vreau doar să fie expuse permanent şi în întregime toate costumele în Palatul Parlamentului". Muzeul Costumelor Populare stă pe capul mai-marilor care ne conduc şi care se simt sufocaţi în "micul" Palat al Parlamentului. Au nevoie de mai mult spaţiu. Pentru încă un restaurant sau poate pentru un nou loc de odihnă? În definitiv, "aleşii" au dreptate: cultura nu poate fi vecină cu ei!

Acest muzeu a avut la bază două idei. Pe de o parte, vizitatorii şi musafirii din străinătate ai parlamentarilor noştri pot să descopere aici o mică Românie. Pe de altă parte, este un omagiu adus acelor oameni care au muncit la ridicarea Casei Poporului.
Marghioliţa Rogojan Constantinescu,
donatoarea costumelor populare

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite