Demnitari la vatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost primar şi ambasador, un ex-ministru şi iniţiatorul Legii "Lupu" au revenit la viaţa "fără girofaruri". Să-i vezi acum pe stradă, cărându-şi singuri diplomatul, în drum spre

Un fost primar şi ambasador, un ex-ministru şi iniţiatorul Legii "Lupu" au revenit la viaţa "fără girofaruri".

Să-i vezi acum pe stradă, cărându-şi singuri diplomatul, în drum spre serviciu, este cel puţin amuzant. Foştii demnitari, cu care odinioară nu reuşeai să vorbeşti decât prin secretară sau cu programare, resimt revenirea la viaţa obişnuită ca pe o uşurare. "Exclud categoric să candidez pentru a fi primar. Am şi probleme de sănătate, iar o asemenea funcţie mi-ar da multă bătaie de cap", mărturiseşte Constantin Simirad, fostul primar al Iaşiului.

"Să-l vezi cum vine liniştit la cursuri, cum se pierde printre studenţi! Nici nu mai pot face vreo asociere între ministrul care era încolţit pe atâtea subiecte la Bucureşti şi profesorul calm de acum", explică Olivia, o tânără din Cluj-Napoca, revederea cu fostul ministru al educaţiei, Mihail Hărdău. Pe de altă parte, Constantin Simirad, personajul pitoresc din capitala Moldovei, se împarte astăzi între scriitură, alintatul nepoţilor şi sport.

"Mi-am cumpărat un aparat, cum am văzut în reclamă la televizor. Pe la ora 10.00 mă apuc de scris. După ce termin, îmi umplu timpul cât pot cu familia", spune Simirad, membru PSD. Iar Vasile Lupu se delectează cu cercetările la Academie, întreţinându-se însă din avocatură. Fostul deputat reprezintă acum interesele unor oameni faimoşi, cum ar fi familia Sturza. "Am procese în 35 de judeţe ale ţării şi mai tot timpul sunt pe drumuri", susţine Lupu.

Constantin Simirad scrie tablete în ziar

Bunicul Simirad are trei nepoţei. Micuţii sunt deocamdată prioritatea fostului primar şi ambasador. În privinţa unei posibile reveniri pe scena politică, el susţine că parlamentul nu-l tentează sub nicio formă, pentru că Bucureştiul i se pare "un oraş prea aglomerat şi plin de îngâmfaţi".

Cel mult va candida la funcţia de consilier local. În condiţiile în care şefia Consiliului Judeţean se va lua prin vot uninominal, atunci va candida cu siguranţă. "Exclud categoric să candidez pentru a fi primar. Am şi probleme de sănătate, iar o asemenea funcţie mi-ar da multă bătaie de cap", mărturiseşte Constantin Simirad. Singurul proiect de viitor pe care îşi canalizează toată energia e cel literar, în prezent lucrând la mai multe cărţi pe care speră să le termine cât mai curând. Cu toate acestea, despre scriitorul Simirad, care este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, oamenii de litere ieşeni nu prea ştiu foarte multe.


"Nu i-am citit nicio carte, ci doar câteva din tabletele pe care le-a publicat într-un ziar. Nu sunt un detractor şi nici fan al dumnealui, dar pot să vă spun că în cercurile pe care le frecventez nu s-a discutat despre scriitorul Constantin Simirad", susţine Dan Lungu, unul din cei mai în vogă scriitori din Iaşi.

Constantin Simirad a intrat în politică în anul 1991, iar în 1992 a devenit primar al Iaşiului. A deţinut această funcţie până în 2003, când a acceptat postul de ambasador în Cuba, unde a stat până în 2006. În prezent, viaţa sa politică se rezumă la statutul de simplu membru al PSD.

"Fiul satului" Vasile Lupu nu mai vrea politică

Vasile Lupu este cercetător la Academie, dar banii "grei" îi face din avocatură. În puţinul timp liber pe care îl are se ocupă de scris sau de proiectul pentru perfecţionarea tinerilor din mediul rural, pe care îl coordonează împreună cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi al Rădăuţilor. Fostul demnitar mai spune că nu-şi va găsi liniştea până ce nu va aduna fonduri să reabiliteze biserica din satul natal.

De fiecare dată când are un program mai liber, Vasile Lupu nu ratează ocazia de a călări şi povesteşte că până acum doi ani a avut doi cai, dar din păcate a fost nevoit să renunţe la ei. Vasile Lupu are un băiat de 32 de ani şi o fată studentă în ultimul an la Medicină. "I-am ameninţat pe amândoi că dacă nu-mi fac nepoţi, mă apuc eu să-i fac", glumeşte avocatul în vârstă de 58 de ani.

"Fiu al satului" aşa cum îi place să se descrie, Vasile Lupu nu-şi mai doreşte o activitate politică la vârf. Susţine că a venit timpul pentru alţii şi că, "oricum, n-ar putea convieţui cu actualii politicieni, mai ales cei din garda veche". Lupu este cunoscut drept autorul celebrei Legi "Lupu" privind retrocedările.

Hărdău, profesor de modă veche

Ca profesor la Rezistenţa Materialelor, fostul ministru al educaţiei Mihail Hărdău este conservator şi ţine la reguli şi disciplină.
Examenul pentru studenţii din anul II de la Mecanică începe dimineaţa la ora opt şi poate dura până după amiază.


"Nu le dau nicio şansă. La problemă în schimb, pot să-şi ţină cărţile pe masă", spune Hărdău.
La sfârşitul zilei, mai mult de jumătate sunt picaţi cu patru.
"Predă bine, da nu prea dialoghează cu noi", ne-a spus unul din cei picaţi. "E de modă veche. Cine mai face azi prezenţa la curs?", ne-a spus altul. "Se cam opinteşte.


E răzbunător şi superficial. Face parte din profesorii promovaţi pe linie politică şi înainte, şi după 90, alături de Rus şi Soporan", ne-a spus un coleg de catedră al lui Hărdău, care ne-a solicitat anonimatul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite