Delta Dunarii primeste mai multi turisti decat poate duce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrii Consiliului Europei au reinnoit zilele trecute "Diploma pentru Arii Protejate" acordata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) in anul 2000. Aceasta diploma se acorda o data la 5 ani

Ministrii Consiliului Europei au reinnoit zilele trecute "Diploma pentru Arii Protejate" acordata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) in anul 2000. Aceasta diploma se acorda o data la 5 ani pentru rezultate bune in ceea ce priveste managementul ariilor protejate de interes european. Insa, in luna aprilie a acestui an, fosta conducere a Rezervatiei a fost schimbata. Consiliul Europei il premiaza, astazi, pe actualul guvernator, Paul Cononov, "pentru managementul fructuos din ultimii ani", desi acesta este la conducerea RBDD de numai trei luni de zile. Ministerul Mediului sustine ca a trebuit sa aduca un reprezentant al liberalilor la conducerea RBDD fiindca precedentul guvernator nu a reusit sa prezinte un plan strategic privind Delta. "Planul strategic pe care mi l-a cerut ministrul Mediului era elaborat inca din 1995 de catre cei mai mari specialisti ai lumii. Ministerul a spus insa ca strategia "nu concorda cu planul de guvernare al Aliantei DA". Si avea dreptate; nici nu era bine sa concorde", ne-a declarat Virgil Munteanu. Disputele vizeaza, in special, turismul in zona. Autoritatile locale l-ar vrea dezvoltat, iar cei care se ocupa de Mediu, mai cu masura.
Dunarea - lada de gunoi a campingurilor improvizate
Autoritatile locale din Tulcea sustin ca s-au facut progrese in ceea ce priveste turismul in Delta Dunarii. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a criticat insa modul in care se face turism in Delta, ca si respectarea legislatiei de mediu. Fosta conducere a RBDD facuse un plan de limitare a turismului numai in localitati, dorind protejarea mediului si monitorizarea turistilor. In Delta Dunarii se observa o lipsa a spatiilor de campare, ceea ce duce la un turism haotic. Lipsesc incineratoarele de deseuri si retelele de canalizare. "Pentru ca legislatia de mediu sa fie respectata, in Delta nu pot fi cazati mai mult de 2.000 de turisti simultan. Cu toate acestea, numarul turistilor care sunt cazati aici este cel putin dublu", ne-a declarat Virgil Munteanu. In judetul Tulcea, numai in mediul rural traiesc 136.000 de locuitori. Sisteme de canalizare exista in doar cateva localitati. Directorul general al Departamentului Servicii Publice din cadrul Primariei Tulcea, Lucian Simion, a recunoscut ca "la nivelul serviciului nostru nu exista nici un incinerator al deseurilor din Delta. Exista o singura investitie in acest domeniu, cate un centru de reciclare la Sulina si la Sfantu Gheorghe, care are ca obiect de activitate numai reciclarea deseurile de plastic. Stam destul de prost si la nivelul canalizare. Majoritatea dejectiilor merg direct in Dunare. Avem insa un proiect in curs de derulare prin care se incearca construirea unei rampe ecologice. Nu avem suficienti bani, dar vom obtine fonduri generate din taxa de intrare in Delta", a mai adaugat Lucian Simion. De la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii am primit acelasi raspuns: "In cadrul Rezervatiei nu avem decat un centru de colectare a ambalajelor PET, la Sulina, dar si acolo avem probleme. Din cauza lipsei de fonduri nu putem transporta "peturile" adunate, pentru ca transferul cu nava costa foarte scump", ne-a declarat Aneta Barbu, din cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite