De ce nu sunt femeile în stare să economisească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui studiu făcut de cercetătorii americani, s-a ajuns la concluzia că atunci când vine vorba de ecomomisiri, femeile nu prea se gândesc la ziua de mâine, fie pentru că lasă totul în seama bărbaţilor, fie le este frică să nu greşească.

Astfel, numai  47% dintre femei se gândesc să economisească pentru pensie, în timp ce domnii sunt mai prevăzători, 59% dintre ei având un cont curent de economii pentru pensie.

La baza acestui fapt s-ar afla sindromul Cenuşăresei, potrivit căruia, în mintea oricărei femei stă dorinţa ascunsă ca un barbat, într-o zi, le va ajuta să treacă peste dificultăţile financiare. Problema este însă că, de cele mai multe ori, Făt-Frumos nu este pe drum şi nici nu sunt şanse să apară. Potrivit statisticilor, 70% dintre femei  cred că altcineva se va ocupa de bătrâneţea lor şi ajung să fie singurele responsabile de dificultăţile lor financiare, fie pentru că traiesc mai mult, fie pentru că divorţează.

Există mai multe motive pentru care femeile se blochează în faţa unei alegeri financiare: „ Chiar dacă diferenţa se estompează, femeile continuă să câştige mai puţin decât bărbaţii, ceea ce face mai greu pentru ele sa economisească”, spune Sarah Pennells, pe savvzwoman.co.uk.
„De asemenea, durata de viaţă mai mare a femeii face ca suma pe care ar trebui să o aloce pentru pensie sa fie mai mare, lucru greu de obţinut dacă luăm în calcul veniturile lor”.

Lăsând la o parte toate aceste aspecte, multe reprezentante ale sexului slab se descurajează pur si simplu când sunt puse să facă o alegere financiară.
 „Perspectivele pentru finanţele femeilor sunt cumplite” ,  declară profesorul Karen Pine, de la Univesitatea Hertfordshire, co-autor al acestui studiu.

Există însă şi soluţii. În primul rând, doamnele ar trebui să se intereseze dacă pot găsi consiliere financiară la locul de muncă. Multe companii oferă sisteme de pensii pe baza contribuţiei angajatorului. Acesta ar trebui să fie primul punct de plecare.

O altă solutie ar fi constientizarea bătrâneţii şi necesitatea unui fond de pensii. „Ce se întâmplă când te retragi din muncă?Din ce trăieşti?”, sunt întrebări la care femeile preferă să nu se gandească, dar pentru care este nevoie de un raspuns.

„Indiferent dacă optaţi pentru economii la saltea sau pentru o colaborare cu un sistem de pensii, cel mai important lucru este să începeţi acum”, spune profesorul Pine.

Aşadar, nu vă descurajaţi şi începeţi să faceţi economii. Este important pentru sanatatea dumneavoastră financiară, dar şi pentru cea mentală, întrucât sentimentul global de bine înseamnă mai ales sigurantă financiară.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite