Cursă nebună pentru obţinerea de note mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care au la clasă profesori severi riscă să fie dezavantajaţi la repartizarea în licee pentru că vor avea medii mai mici. Ministrul educaţiei a aprobat metodologia de organizare a

Elevii care au la clasă profesori severi riscă să fie dezavantajaţi la repartizarea în licee pentru că vor avea medii mai mici.

Ministrul educaţiei a aprobat metodologia de organizare a tezelor cu subiect unic. Pentru elevii de clasa a VIII-a, notele obţinute la aceste teze vor conta 50% din media pe care o vor avea la intrarea în liceu, restul de 50% fiind media obţinută în anii de studiu gimnaziali. Specialiştii se tem însă că noua metodă de evaluare a elevilor va fi şi mai scumpă şi îi va dezavantaja net pe elevii care provin din şcoli cu profesori severi.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat pe site-ul www.edu.ro ordinul de ministru prin care aprobă metodologia de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a în anul şcolar 2007-2008. Potrivit acesteia, subiectele vor fi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar conform programei şcolare.

Durata fiecărei teze este de două ore din momentul primirii subiectelor. Evaluarea va fi făcută pe baza unui punctaj de la 1 la 100, 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi 10 din oficiu. După corectare, fiecare evaluator stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire. Nota finală este media aritmetică a notelor acordate de fiecare evaluator în parte.

Fracţiunile de punct rezultate din împărţire se rotunjesc la nota imediat superioară dacă sunt cuprinse în intervalul 0,50 - 0,99 sau se anulează dacă sunt cuprinse în intervalul 0,01 - 0,49. Disciplinele la care elevii de clasa a VII-a urmează să susţină teze cu subiect unic sunt: limba şi literatura română, matematică, respectiv limba şi literatura maternă.

În plus, elevii care termină gimnaziul vor avea de dat încă o teză la istorie sau geografie, la alegere. Tezele elevilor vor fi corectate în centre special desemnate în acest sens. Metodologia mai prevede şi existenţa unui interval de cinci zile după afişarea notelor, în care profesorul care predă la clasă are obligaţia să analizeze împreună cu elevii lucrările şi notele obţinute.

Contestaţii , după analiza lucrării la clasă În urma acestei analize, elevii vor putea depune contestaţii. Profesorul care predă la clasă răspunde în această perioadă de integritatea lucrărilor. Noul sistem încurajează frauda Asociaţia profesională pentru educaţie şi cercetare Edu Cer contestă eliminarea testelor naţionale. Primul motiv ar fi acela că profesorii care-i vor supraveghea pe elevi la teze vor fi profesorii şcolii şi va exista tentaţia de a-i lăsa pe şcolari să copieze.

Acest lucru va fi avantajos pentru ambele părţi: copiii vor obţine note mari, iar prestigiul şcolii nu va avea de suferit. "Va exista o cursă nebună pentru note mari care să asigure propriilor elevi locuri în liceele bune. Am fost mulţi ani în astfel de comisii şi ştiţi cum se întâmplă? Toţi profesorii se vor gândi că celelalte şcoli nu vor fi corecte. Poate fi prezumţios ce spun, dar vorbesc din experienţa anilor trecuţi. Întrebarea este dacă putem risca ţinând cont că miza este foarte mare?", a spus Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer.

El a adăugat că din metodologia anunţată nu rezultă clar dacă membrii comisiei vor fi plătiţi la nivelul de la testele naţionale. "Dacă este aşa, costurile vor fi duble, deoarece este vorba de şase teze în loc de trei teste naţionale", a conchis preşedintele Edu Cer.

Calendarul comun al tezelor cu subiect unic

În semestrul I

30 noiembrie 2007 - limba şi literatura maternă
5 decembrie 2007
- matematică
11 decembrie 2007 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
14 decembrie 2007 - limba şi literatura română
11 ianuarie 2008 - depunerea contestaţiilor

În semestrul II

6 mai 2008
- limba şi literatura maternă
9 mai 2008
- istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
13 mai 2008
- limba şi literatura română
16 mai 2008
- matematică
29 mai 2008 - depunerea constestaţiilor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite