Cum să faci carieră altora cu un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Teişanu a obţinut o finanţare europeană de 950.000 de euro pentru organizarea celui mai mare târg de joburi din ţară. Tânărul a vrut să scape de criză accesând fonduri nerambursabile pentru târgul de cariere bianual care are loc în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Sibiu, Baia Mare, Craiova şi Braşov.

Mii de şomeri sau proaspăt absolvenţi trec zilele acestea pragul Târgului de Cariere organizat la Cluj-Napoca. Puţin ştiu povestea celor doi tineri care au făcut posibilă reunirea unor mari angajatori într-unul dintre puţinele târguri private de joburi din România.

Ştefan Teişanu (27 de ani) şi Mihai Cotos (28 de ani) s-au cunoscut în vremea studenţiei, ambii urmând cursurile Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Au renunţat la şcoală în 2006, chiar în ultimul an, deoarece, spun ei, şi-au dat seama că nu a fost un pas bine ales în drumul vieţii.

Tinerii antreprenori ai anului 2008

S-au apucat de traininguri pentru companii, iar în 2007 au organizat prima ediţie a Târgului de Cariere (TdC). Acesta avea să devină cel mai mare târg de joburi din Transilvania, iar mai apoi din România, fiind organizat atât primăvara, cât şi toamna în mai multe oraşe din ţară.

Cei doi au fost desemnaţi Tinerii Antreprenori ai Anului 2008 în România, distincţie acordată de Junior Achievement. Un an mai târziu aveau să simtă însă pe propria piele ce înseamnă recesiunea economică. „Criza a fost o surpriză majoră, ţinând cont că noi aveam doar doi ani de experienţă reală în acest business. Singura salvare pentru noi era accesarea fondurilor europene", a povestit Ştefan Teişanu cum le-a venit ideea.

Astfel au contactat o firmă de consultanţă în domeniu şi s-au apucat de lucru. „Ideea o aveam de la mijlocul anului 2007. Anul trecut ne-am dat seama însă că vom creşte prea greu prin marjele de profit existente, iar singura soluţie erau banii de la UE. Fondul Social European (Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane" 2007-2013, n.r.) ni se potrivea ca o mănuşă la ce vroiam să facem", a mai spus Ştefan.

Chinul accesării Fondurilor europene

Ştefan Teişanu, un antreprenor de succes la doar 27 de ani Fotografii: Thomas Câmpean

Proiectul celor doi a fost respins. Li s-a explicat că era prea „academic" şi ar fi trebuit concentrat mai mult spre şomeri, în special cei cu o vârstă de peste 30 de ani. Nu au abandonat, deşi stresul a fost mare. Ştefan îşi aminteşte că partenerul său, Mihai, s-a apucat de fumat din cauza stresului imediat ce au demarat procedurile de accesare a fondurilor.

„A ajuns până şi la spital cu inima, ne-am speriat", a adăugat el.  Au modificat proiectul şi apoi l-au depus din nou. La sfârşitul lunii iunie au primit vestea cea mare: vor primi 950.000 de euro din proiectul de 1 milion. „De finanţări mi se pare că te bucuri de două ori: mai întâi când le primeşti, apoi când termini cu ele", a precizat Ştefan zâmbind.

Imediat s-au pus pe treabă, primii bani, 250.000 de euro, venind în septembrie. Proiectul „Târgul de Cariere - program multiregional pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii" le-a dat celor doi posibilitatea de a-şi finanţa partea de infrastructură. 

Astfel, şi-au cumpărat o dubă şi două autoturisme şi un sediu pentru firmă. „Fiind finanţaţi, timp de un an târgul nu are voie să ne genereze profituri. Practic, noi ne-am ajutat de această finanţare pentru a creşte şi, mai departe, depinde doar de noi ce vom face", a explicat Ştefan.

Fără banii de la Uniunea Europeană, cei doi antreprenori nu ar fi reuşit să suporte costurile organizării evenimentului în cele şase oraşe. „Doar închirierea spaţiilor ne-ar fi costat 6.000 de euro pentru fiecare târg", a adăugat clujeanul.

De asemenea, au mai plătit 60 de bannere, 20.000 postere afişate în facultăţi şi cămine, 480.000 fluturaşi distribuiţi în campusuri, spaţii publice şi comerciale, 50.000 cataloage distribuite în diverse locaţii şi 860 ore de standuri de informare în facultăţi.

"De finanţări mi se pare că te bucuri de două ori: mai întâi când le primeşti, apoi când termini cu ele."
Ştefan Teişanu
antreprenor

Desfăşurătorul târgului:

-Cluj-Napoca: 20-21 octombrie, Iulius Mall
-Târgu-Mureş: 25-26 octombrie, Sala Sporturilor
-Sibiu: 4-5 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor
-Baia Mare: 10-11 noiembrie, Gold Plaza
-Craiova: 17-18 noiembrie, Teatrul Naţional
-Braşov: 24-25 noiembrie, International Trade Center

Nokia, Renault şi ING, printre angajatori

Fiind finanţat din fonduri europene, Târgul de Cariere oferă angajatorilor dreptul de înscriere gratuită la târg, cei selectaţi primind în mod gratuit câte un stand de 6 metri pătraţi.

Astfel, doar la ediţia care a debutat ieri şi va continua şi astăzi la Cluj-Napoca, în cadrul Iulius Mall, s-au înscris 65 de angajatori, de la Nokia, Siemens, Genpact sau Banca Transilvania, până la Gameloft, Emerson, Dacia-Groupe Renault, ING sau Omniasig. Aplicanţii au posibilitatea de a alege din 3.000 de joburi disponibile.

Cornel Oana (26 de ani) a venit din Mediaş la Cluj-Napoca pentru a-şi căuta o slujbă. „M-am mutat aici, iar acum încerc să-mi caut un job. Pentru mine nu prea contează domeniul, important e să îmi găsesc ceva", a spus acesta. Spune că ar lucra oriunde ar primi un salariu de peste 800 de lei.

În căutarea unui loc de muncă se află şi Simona Buzea, care face masterul în domeniul băncilor şi al pieţelor de capital. „Îmi caut o slujbă în domeniul financiar, contabilitate. Am găsit astăzi câteva oferte interesante, precum cele ale Genpact şi Banca Transilvania", a povestit aceasta.

De cealaltă parte, angajatorii oferă posturi în aproape toate domeniile. Cele predominante sunt joburile în IT. Nokia, de exemplu, face angajări atât pentru fabrica din localitatea Jucu (circa 20-30 de posturi), precum şi pentru sediul central. „Angajăm programatori şi pentru sediul din Cluj-Napoca, unde se dezvoltă platforma software Ovi", a precizat reprezentantul companiei.

Ştefan Teişanu, un antreprenor de succes la doar 27 de ani
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite