Cuibul gol, o uşurare pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că atunci când copiii se fac mari şi pleacă din casa în care au crescut, părinţii îşi pierd scopul în viaţă. Studiile recente arată că lucrurile nu stau chiar aşa.

Încă din anii ’70, experţii în probleme de cuplu au popularizat „sindromul cuibului gol” ca fiind o perioadă a depresiei şi a pierderii sensului vieţii care-i ating pe părinţi (în special pe mame), după ce copiii pleacă de acasă. S-au scris zeci de cărţi şi de pagini web cu sfaturi pentru părinţii rămaşi singuri.

Dar tot mai mulţi cercetători sugerează că fenomenul a fost interpretat greşit. Deşi multor părinţi le este cu siguranţă dor de copiii lor, care fie au plecat la facultate, fie şi-au găsit o slujbă ori s-au căsătorit în alt oraş, se bucură în acelaşi timp de o mai mare libertate şi de mai puţine responsabilităţi, date tocmai de lipsa copiilor.

Şi, în ciuda temerii obişnuite că partenerii cu vechime pot descoperi că nu îi mai leagă nimic odată ce la mijloc nu mai sunt copiii, cercetările recente arată că, de fapt, satisfacţia maritală se îmbunătăţeşte când copiii dispar din peisaj. „Părinţii sunt fericiţi alături de copiii lor, dar căsnicia le merge mai bine după ce rămân singuri”, spune Melissa Gorchoff, specialist în relaţiile adulte, de la Berkley University din California, citată de cotidianul „The New York Times”.

Satisfacţia scade după naştere

Poate că această „descoperire” nu-i surprinde pe partenerii unui cuplu, însă a înţelege de ce cei cărora le rămâne „cuibul” gol au relaţii mai bune poate fi o importantă lecţie de fericire maritală, folositoare părinţilor care mai au încă ani buni de stat cu copiii sub acelaşi acoperiş.

Una dintre cele mai indigeste descoperiri a studiului ştiinţific asupra căsătoriei a fost efectul negativ pe care îl au copiii asupra relaţiilor de cuplu fericite. În ciuda credinţei populare că venirea unui copil pe lume îi apropie pe părinţi, diverse studii au arătat că, în general, satisfacţia maritală şi fericirea se cam prăbuşesc la naşterea primului copil.

În timp ce faptul de a avea un copil îi face fericiţi pe părinţi, constrângerile financiare şi de timp pot adăuga stres relaţiei. După naşterea unui copil, cuplurile mai au la dispoziţie doar aproximativ un sfert din timpul pe care îl petreceau singuri înainte. De asemenea, apariţia unui copil pune o povară disproporţionată de sarcini casnice pe umerii femeii, aceasta fiind adesea sursă de conflict.

După naştere, îndatoririle casnice cresc de aproximativ trei ori, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, potrivit studiilor realizate de „Centrul pentru populaţie şi egalitate socială” din cadrul „University of Maryland.”

Totuşi, mare parte a studiilor despre copii şi fericire maritală se concentrează pe anii timpurii. Pentru a înţelege efectele în timp, cercetătorii de la Berkley au monitorizat gradul de fericire în cuplu timp de 50 de ani, pe un eşantion de 72 de femei, în cadrul „Mills Longitudinal Study”.

Calitatea timpului se îmbunătăţeşte

Studiul este important pentru că urmăreşte prima generaţie de femei care au jonglat cu responsabilităţile familiei tradiţionale şi, totodată, cu slujbele de pe piaţa muncii. În cercetarea dedicată „cuibului gol”, specialiştii au comparat fericirea maritală a femeilor cu vârsta de 40 de ani, multe încă având copii acasă, cu cea a femeilor de 50 de ani cu copii mai mari care părăsiseră deja casa, şi cu a celor de 60 de ani ai căror copii părăsiseră „cuibul” de multă vreme.

De fiecare dată, cele care aveau „cuibul” gol au obţinut punctaje mai mari în ce priveşte fericirea maritală decât cele ai căror copii locuiau încă acasă. Descoperirile sunt similare cu cele ale unui studiu realizat de Asociaţia americană de psihologie care a urmărit viaţa a 12 cupluri.

Acestea au fost intervievate la momentul când copiii lor terminau liceul şi apoi, încă o dată, după zece ani. Şi acel studiu, de o mai mică amploare, a arătat că părinţii ai căror copii trăiau pe cont propriu erau mai fericiţi în cuplu decât atunci când aveau grijă de ei.

Deşi cercetătorii de la Berkley au emis ipoteza că îmbunătăţirea fericirii maritale se datorează faptului că partenerii petrec mai mult timp împreună, femeile care au luat parte la studiu au declarat că timpul petrecut alături de bărbaţii lor nu este nici mai lung nici mai scurt decât înainte de plecarea copiilor, doar calitatea lui este mai bună.

„Acest lucru se întâmplă pentru că partenerii nu mai sunt întrerupţi de copii atunci când sunt împreună şi sunt mai puţin stresaţi”, spune doctorul Gorchoff de la Berkley. ­„Copiii nu distrug viaţa părinţilor”, adaugă Gorchoff. „Doar că fac interacţiunea dintre parteneri puţin mai dificilă.”

Lecţia pe care părinţii au nevoie s-o înveţe este despre cum să obţină mai mult timp pe care să-l petreacă împreună fără stres. Studiile mai arată şi că doar calitatea relaţiei se îmbunătăţeşte odată cu plecarea copiilor de acasă. Altfel, aceştia sunt la fel de fericiţi cu copii cât sunt şi când aceştia nu mai stau acasă.

Ce puteţi face după plecarea copiilor

Găsiţi un nou hobby sau reluaţi unul mai vechi. Orice activitate poate să umple timpul pe care înainte îl dedicaţi copilului. Este important să vă concentraţi asupra propriei persoane.

Mergeţi în excursii cu partenerul de viaţă. E timpul să vă gândiţi la viitor, să faceţi planuri. Gândiţi-vă la această perioadă ca la o a doua lună de miere.

Rearanjaţi spaţiul în casă. Folosiţi fosta cameră a copilului, amenajând spaţiul pentru nevoile familiei în formulă actuală. Plus că sunt şanse mari ca redecorarea să vă binedispună.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite