Criza grădiniţelor, simptom al creşterii natalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii care nu au acum loc la grădiniţă sunt tocmai cei născuţi în 2003, anul când au fost luate măsurile de mărire a indemnizaţiei pentru creşterea copilului Măsurile luate de

Micuţii care nu au acum loc la grădiniţă sunt tocmai cei născuţi în 2003, anul când au fost luate măsurile de mărire a indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Măsurile luate de Executiv în ultimii trei ani au crescut natalitatea din România, arată o analiză făcută de Fondul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). Femeile care au ales să aducă pe lume copii au fost atrase de cuantumul indemnizaţiei de maternitate în valoare de 800 de lei lunar. Specialiştii spun că există riscul ca, după terminarea celor doi ani de concediu maternal, familia să abandoneze copilul din lipsă de resurse financiare.

Analiza făcută de UNFPA pe ultimii patru ani arată că majoritatea mămicilor provin din rândul femeilor salariate de la oraş. În prezent, tendinţa natalităţii este în creştere, de la 212.500 naşteri în 2003 la 219.500 în 2006. "Nu suntem în măsură să spunem care au fost beneficiarele măsurilor pentru că nu există date la nivel centralizat." , a spus Stela Serghiuţă, coordonator de programe al UNFPA. Aceasta a adăugat că, în România, nu există o strategie coerentă pentru populaţie.

Al doilea copil, făcut pentru indemnizaţie

Studiul arată că multe dintre femei, mai ales din rândul celor care aveau salariul mai mic decât indemnizaţia dată pentru creşterea copilului, au hotărât să aibă şi al doilea copil, în acest fel asigurând familiei un venit constant timp de patru ani.

Analiza trage un semnal de alarmă pentru perioada de după concediul de maternitate plătit de stat, când multe dintre mămici se vor întoarce la un salariu mai mic decât indemnizaţia. Analiştii consideră că, prin diminuarea veniturilor, familiile vor fi puse în dificultate, ceea ce va duce la creşterea riscului de abandonare a micuţilor. Studiul consideră criza grădiniţelor din marilor oraşe un simptom al aplicării unor măsuri pentru creşterea natalităţii, dar fără un plan pe termen lung. Copiii care acum nu au loc la grădiniţă sunt tocmai cei născuţi în 2003, anul când au fost luate măsurile pentru creşterea indemnizaţiei pentru copil.

Anul trecut, 186.342 de mămici au primit bani

Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că, atunci când se hotărăsc să facă un copil, părinţii ţin cont de situaţia financiară şi nu numai de alocaţiile date de stat. Anul trecut, de alocaţia pentru îngrijirea copilului au beneficiat 186.342 de mămici. "Natalitatea a crescut şi datorită faptului că a existat o creştere economică, şi nu numai datorită acestor tipuri de alocaţii", a spus Teodora Bertzi, secretar de stat la Ministerul Muncii. Aceasta a adăugat că, în prezent, lucrează la o reformă pentru sistemul social.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite