Crema îngheţatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelateriile din ţară care au reţete proprii, gustoase şi sănătoase, pot fi numărate pe degete. Reporterii „Adevărul“ au testat cele mai apreciate sortimente de îngheţată din Capitală. Fiecare aromă este atât de specială încât este aproape imposibil să alcătuieşti un top. 

Aparent, am avut săptămâna aceasta o misiune dificilă, dar în acelaşi timp extrem de delicioasă: găsirea celei mai bune îngheţate din Bucureşti. Pentru îndeplinirea acestei sarcini, se ia o zi călduroasă de vară, multă voie bună şi se cutreieră gelateriile din toate colţurile oraşului moleşit de temperaturile ridicate.

- VENCHI, TRADIŢIE ŞI SĂNĂTATE. Prima oprire, ciocolateria de pe Calea Victoriei. O oază pe trotuar, vreo 10-12 sortimente de îngheţată şi un pahar cu apă. Irina ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg - „cum altfel când am jobul de vis şi lucrez printre îngheţată şi ciocolată", spune ea. După câteva secunde, am uitat şi de căldură şi de misiune, concentrându-ne pe nougat, gianduja, mascarpone şi nelipsitele arome de vară: caise, pepene, mentă.

„Şi vouă vă este greu să alegeţi? Eu vin aici în fiecare zi şi iau alte două cupe de îngheţată. Încă n-am terminat combinaţiile şi noroc că îngheţata de fructe nu îngraşă", spune Ioana, o tânără care lucrează la doi paşi de ispita cu nume italienesc. Într-adevăr, după ce am degustat întreaga ofertă, cu greu ne-am hotărât la combinaţie de ciocolată cu ardei iute, caise, nougat şi fistic. Atât de delicios, încât precizările Irinei, „nu conţin gluten", „avem sortimente fără lactoză", ne-au trecut pe lângă urechi. Preţul distracţiei de vară: 5 lei cupa.

- LEONIDAS, PRALINA BELGIANĂ ÎN ÎNGHEŢATĂ. Următoarea oprire, nu foarte departe, la Leonidas, lângă Piaţa Universităţii. Despre pralinele belgiene nu e bucureştean care să nu fi auzit, dar testul desertului de vară nu-l făcusem. Misiune uşoară? Vă înşelaţi! În micuţa gelaterie-ciocolaterie sunt îngrămădite zeci (da, zeci!), de sortimente de îngheţată. Leonidas, Creme de la Creme (belgienele) şi Ben&Jerry's (americana) sunt mărcile comercializate de 10 ani în România. „Preferata mea? Gianduja - cremă de alune,dar eu sunt mai versatil. Mama preferă un gust clasic de pralină cu ciocolată albă", spune zâmbind Jolyon Salvadore M'Bei, managerul care profită de prezenţa noastră să mai mănânce o cupă generoasă de îngheţată. Nici măcar indicaţiile acestuia nu-ţi fac alegerea mai uşoară.

„Vin aici mai ales pentru Ben&Jerry's. Am mâncat prima dată în America şi am rămas fan. E o îngheţată fabuloasă, mă mir că nu o importă mai multă lume", spune George, care tocmai savura Fish Food, o îngheţată de ciocolată cu caramel şi bezea. Deşi este rară, îngheţata de la Leonidas nu sparge bugetul unei ieşiri cu prietenii, o cupă de îngheţată fiind 6-8 lei. 

- HÄAGEN DAZS RĂCOREŞTE CENTRUL VECHI. Cum cele mai multe plimbări în Capitală încep sau se termină în Centrul Istoric era şi firesc ca următorul test să fie făcut aici. Bicicleta Häagen Dazs din faţa uneia dintre cele mai aglomerate şi cochete cafenele te face să te opreşti măcar pentru câteva minute. Dacă nu eşti hotărât să te opreşti, e suficient să vezi cupa aburindă abia scoasă din frigider care aşteaptă să fie umplută cu cea mai cunoscută îngheţată de peste Ocean.

Aromele nu sunt multe, doar şase, dar acoperă toate preferinţele: fructe, ciocolată, vanilie. „Cine a gustat o dată Häagen Dazs, va mânca numai Häagen Dazs. Eu prefer ciocolata belgiană sau capuccino, prietena mea - zmeura. Nu îngraşă, evident!", spune Stephen, un olandez care locuieşte de doi ani în Bucureşti. Preţul, 11 lei pentru o cupă, îi poate speria doar pe muşteriii care nu ştiu „ce e bun", după cum spun angajaţii.

- MICHELANGELO, DIN INIMA ITALIEI. Dar ce e un weekend fără mall? Bucureştenii s-au obişnuit ca măcar o dată pe săptămână să meargă la shopping sau la suc într-unul dintre centrele comerciale ale Capitalei. Dacă la Băneasa te aşteaptă Häagen Dazs, la Bucureşti Mall e Michelangelo. Preparată în laboratoarele proprii după o reţetă veche de 80 de ani, îngheţata este combinată cu frişcă proaspătă sau topinguri de ciocolată şi fructe. „Dacă fructele şi celelalte ingrediente nu sunt proaspete, atunci nici îngheţata nu e bună, aşa că de ce să ne pierdem clienţii?", spune Denisa Ibraim, cea responsabilă cu alimentarea vitrinei cu deserturi delicioase. Cea mai căutată este Nocciola, o îngheţată-cremă de alune. Preţul variază în funcţie de cât sunteţi dispuşi să mâncaţi, pornind de la 5,9 lei cupa.

Preferată la restaurant

Testul „Adevărul" nu ar fi fost test fără proba cinei romantice la restaurant. Oferta aici este extrem de variată, fiecare local având pe timpul verii cel puţin un desert care să conţină îngheţată. Într-una dintre casele în care a locuit I.L. Caragiale s-a deschis de nici un an un restaurant cochet. La Union te aşteaptă cu un meniu în care sunt precizate discret caloriile, alături de ingredientele care te îmbie să nu te ridici de la masă fără să guşti şi ceva dulce. „Reţeta noastră de îngheţată a fost găsită într-un volum din beciul casei. Am îmbogăţit-o şi am oferit-o clienţilor noştri care au primit-o cu entuziasm. Domnii o comandă pentru doamne, aşa cum se spune că marele scriitor îşi ademenea iubitele cu acest desert", explică Lucian Hâlcu, bucătar-şef. Preţul aromelor de îngheţată combinată cu goffre şi fructe exotice este de 13 lei. Mult sau puţin, „cuceritorii" hotărăsc.

Gelateriile din ţară, căutate pentru autenticitatea gustului

Românii sunt spre coada clasamentului consumatorilor de îngheţată din Europa, consumând 3 litri pe an. Prin comparaţie, în Italia sau Suedia se consumă anual 20 de litri de îngheţată pe cap de locuitor. Cu toate acestea, fiecare mare oraş are o gelaterie cu care se poate lăuda.

Djemal, nepotul lui Hashim Memish, vinde la Slatina îngheţata făcută după reţeta familiei



În Slatina, judeţul Olt, „Atletul albanez" şi-a câştigat renumele nu doar datorită brăgii cu care îi răsfaţă pe olteni. Clienţii trec pragul cofetăriei şi pentru a gusta alviţa şi rahatul, iar pe timp de vară se delectează cu îngheţată. Proprietarul, Hashim Memish, lucrează în prăvălie de peste cinci decenii, continuând o tradiţie de familie născută acum trei secole, pe care nici comunismul n-a întrerupt-o. Sunt ani buni de când nu a crescut cu un ban preţurile, ca să nu-şi piardă muşteriii. O cupă de îngheţată de lămâie, vanilie sau de ciocolată costă un leu. „Ne pregătim să lansăm un nou sortiment, cu aromă de afine. Este ideală pentru vară, pentru că e răcoritoare", spune albanezul. Delicatesele sunt preparate după reţete pe care Hashim le păstrează secrete.

Betty Ice, „bătută" la ea acasă

Timişorenii se răcoresc la Zanoni, unde gustul îngheţatei este unic. „Cui îi place îngheţata, trebuie să meargă neapărat aici, e fabuloasă. Preţurile sunt rezonabile,  o cupă de îngheţată costă doi lei, pentru diversitatea de arome oferită", a spus Petre. În Moldova, ieşenii susţin că cea mai bună gelaterie este cea Betty Ice din Iulius Mall. Îngheţata este 100% românească, costă 1,5 lei cupa, iar asta îi încântă pe cei mai mulţi dintre muşterii. Desertul răcoros care se vinde la Nata­nael în Suceava cu doi lei cupa este de asemenea recunoscut, faima acestuia depăşind graniţele judeţului. Secretul reţetei americane constă în laptele Nata­nael, provenit de la ferma de vaci amenajată la ieşirea din Suceava.  

Braşovenii se laudă că au cea mai bună îngheţată din centrul ţării. Fabricat după o reţetă franţuzească, dar cu un investitor belgian, desertul de la L'Angelys are însă şi cel mai piperat preţ din oraş, 10 lei cupa. Aromele de coacăze, măr verde sau de caramel cu unt sărat sunt câteva dintre cele mai ademenitoare.

Una dintre cele mai apreciate gelaterii din Cluj-Napoca este Bistro Viena. Aici se pot cumpăra globuri de îngheţată de pepene, mango, ciocolată, vanilie cu cireşe sau afine, cu 2,5 lei. Îngheţata este adusă direct de la Viena, după cum spune şi numele localului. Pe litoral, cea mai bună îngheţată este produsă de o făbricuţă locală. Elion a fost înfiinţată în 1991 şi a devenit cunoscută după ce a lansat îngheţata de post. La gelaterie, preţul unei cupe de îngheţată este de 1 leu. ; Au contribuit reporterii „ADS"

Şcoala de îngheţată

image

Mii de studenţi se înscriu în fiecare an la cursurile Universităţii Gelato din Italia, unde învaţă reţeta celor mai delicioase îngheţate. Preţul cursurilor este de 700 de euro pe săptămână.

Detaliile care fac diferenţa

Cei mai mulţi români sunt obişnuiţi să cumpere îngheţată de la magazinul de la colţul blocului sau de la supermarket. La restaurante puţini sunt cei care cer la desert o îngheţată, iar la gelaterii merg doar cunoscătorii. Acesta este şi motivul pentru care acestea din urmă au, pe lângă desertul răcoritor, şi alte produse, îndeosebi ciocolată fină sau prăjituri. „Românii erau obişnuiţi să mănânce ciocolată din China. A fost greu să intrăm pe piaţă cu o ciocolaterie de lux în 2001. Apoi a venit îngheţata, în 2005-2006. Avantajul nostru a fost că vindem o îngheţată pe care nu o are nimeni", a explicat Jolyon Salvadore M'Bei, managerul ciocolateriei Leonidas.  

Mai mult, românii sunt destul de tradiţionalişti în preferinţele lor. Nu se aventurează la combinaţii pe care nu le cunosc decât rar. „Cei mai mulţi comandă o aromă clasică şi una mai nebună, dar şi prăjituri cu îngheţată care combină arome diferite", a mai precizat Jolyon. Pe de altă parte, doamnele şi domnişoarele preferă îngheţatele de fructe, pe motiv că au mai puţine calorii, în timp ce domnii preferă gustul de ciocolată. „La sorbeturi nu adăugăm zahăr, nici conservanţi, aşa că îngheţatele noastre sunt mai cremoase, au gust mai puternic de fructe şi nici nu îngraşă", a precizat Irina Drâmbărean, PR pentru Venchi.

Cât de important este însă pentru un restaurant sau o cafenea să aibă o îngheţată bună, explică managerul cafenelei Van Gogh. „Înainte de Häagen Dazs aveam o îngheţată obişnuită. Era ca şi în reclamele cu detergenţi obişnuiţi. Când am auzit că vine Häagen Dazs în România nu am stat pe gânduri, iar în momentul în care am adus un brand puternic la noi, cererea a crescut, pentru că majoritatea clienţilor noştri au călătorit destul de mult şi cunosc gustul. Ei sunt cei care nu consideră că 30 de lei este prea mult pentru o îngheţată", a explicat Maria.

Producătorii români se bazează pe tradiţie

- ANTARCTICA. Aici se produce cunoscuta înghetaţă Polar, un brand moştenit de pe vremea lui Ceauşescu. Conducerea fabricii din Sânmihaiul Român, Timiş, doreşte să demonstreze că şi românii pot produce cele mai rafinate şi interesante creme de îngheţată.
- AMICII. Îngheţata produsă la Piatra Neamţ din 1994 se distribuie în toată ţara, fiind unul dintre cele mai vechi branduri româneşti şi un important jucător pe piaţa de profil.
- BETTY ICE. Vasile Armean (42 de ani) a înfiinţat compania la Suceava, în 1994, după ce a căpătat experienţă lucrând într-o fabrică de îngheţată în străinătate.  Afacerea l-a propulsat în Top Forbes 500 Miliardari.
- NAPOLACT. Unul din brandurile-cheie in portofoliul Friesland Câmpina, a renunţat, în 2009, la producţia de îngheţată. Întreaga divizie, numită Napoca, a fost vândută societăţii Unilever, care le vinde acum sub marca proprie, Algida.

image

Click pe infografie pentru a mări

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite