Credit ipotecar in 48 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Convorbire cu d-na Carmen Retegan, Director Executiv la Domenia Credit, prima societate de credit bancar din Romania

- Care este logica infiintarii unei firme specializate in acordarea de credite ipotecare pentru achizitia, renovarea sau constructia de locuinte, cand bancile fac acelasi lucru?
- Noi ne adresam, in exclusivitate, persoanelor fizice. Aici, fiecare solicitant este tratat individual, nu se porneste de la o grila de punctare. Contractul de munca pe perioada nedeterminata nu este obligatoriu. Luam in calcul orice tip de venituri constante. Am fost primii care am acceptat veniturile din dividende si pe cele ale liber-profesionistilor, la stabilirea eligibilitatii unui solicitant de credit. Iar creditul se aproba in termen de 48 de ore din momentul depunerii documentatiei necesare. Chiar saptamana trecuta, am avut un client care miercuri a depus cererea, iar vineri i-am dat banii.
- O familie in care, ambii parinti castiga salariul mediu pe economie, adica in jur de 200 de dolari, are sansa obtinerii unui credit ipotecar?
- La un venit lunar net, pe familie, de 400 de dolari, creditul maxim acordat este de circa 10.000 de dolari.
- La aceasta suma, care este rata lunara? Si pe ce perioada se acorda creditul?
- Daca valoarea creditului este de 10.000 de dolari, rata lunara, calculata considerandu-se o dobanda medie de 10,87% pe an, este de 217 dolari in cazul rambursarii in 5 ani si de 137 dolari la termenul de 10 ani. Creditul se da pentru un termen de maxim 10 ani, in cazul renovarilor si achizitiilor, respectiv de 15 ani, in cazul construirii de locuinte.
- Care este valoarea maxima a creditului pe care il puteti acorda?
- 150.000 de dolari.
- Care este avansul de care trebuie sa dispuna solicitantii unui credit ipotecar?
- In cazul renovarilor, nu este nevoie de avans, dar valoarea creditului nu poate depasi 75% din valoarea de evaluare a imobilului. Pentru achizitii, clientul trebuie sa avanseze minim 25% din valoarea imobilului (inclusiv in cazul achizitiei unui teren pentru construire de locuinta). Valoarea imobilului se stabileste in functie de valoarea din raportul de evaluare si pretul negociat intre client si vanzator. La creditul pentru constructia de locuinta, avansul minim este de 30% din valoarea de evaluare a imobilului (teren plus valoarea proiectului), dar nu mai putin decat valoarea terenului si a fundatiei.
- Ce alte cheltuieli mai implica un credit ipotecar?
- Evaluarea imobilului, care poate ajunge la maxim 250 de dolari. Apoi, taxele si onorariile notariale legate de autentificarea contractelor de credit si ipoteca, precum si taxele pentru inscrierea in Cartea Funciara. Asigurarea locuintei la toate riscurile. Comisionul de acordare a creditului, respectiv 1,9% in cazul achizitiilor de locuinte, pentru sumele mai mari de 10.000 de dolari, sau 2,9% pentru o valoare a creditului de maxim 9.999 dolari. In cazul renovarilor, unde creditul se poate acorda in 3 transe, se mai percep cate 100 de dolari la transele a doua si a treia. Comisionul este 2,5% la constructiile de locuinte, la care se mai pot adauga cate 100 de dolari, pentru fiecare din cele maxim 11 transe de acordare a creditului, care pot urma primei. Comisionul se percepe numai in momentul punerii la dispozitie a fondurilor. In unele cazuri, se mai percep comisioane bancare de catre banci corespondente. Mai trebuie achitate orice alte plati datorate statului, in legatura cu tranzactia respectiva.
- Va adresati doar bucurestenilor sau si provinciei?
- Am deschis centre zonale la Cluj si Timisoara, care deservesc mai multe orase. Ne pregatim sa ne extindem si in Moldova si in partea de Sud-Est a tarii.
- Creditati si clienti ANL?
- Intentionam sa facem si acest lucru. De altfel, colaboram foarte bine cu Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care, alaturi de BNR, ne acorda un sprijin real in structurarea legislatiei pentru piata secundara a creditului ipotecar.
- O ultima intrebare: ce garantii de soliditate prezentati?
- Finantatorii nostri sunt Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca de Investitii a Germaniei (DEG) si IFC, membru al grupului Bancii Mondiale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite