Credinţa înlocuieşte superstiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru clujeni, forţa malefică a numărului 13 păleşte în faţa credinţei în Dumnezeu sau a unor superstiţii româneşti. Strada Fericirii, a Speranţei, a Prieteniei, a Veseliei... Sunt străzi pe care bătrâne case ale Clujului au o mulţime de poveşti. Mai încărcate de tâlc par să fie cele cu numărul 13.

A copilărit la Satu Mare, într-o casă care purta numărul 13. Mama ei s-a născut tot într-o zi de 13, a lunii martie. A devenit un medic apreciat în Cluj-Napoca şi-şi consultă pacienţii, de peste 20 de ani, în cabinetul care se află pe strada Galaxiei 13. Pentru Camelia Bakri, 13 nu înseamnă nici înşiruiri de ghinioane, nici tot răul din lume, ci noroc. „Pentru mine, numărul 13 a însemnat întotdeauna noroc. Nu sunt un om superstiţios, ci cu multă credinţă în Dumnezeu. Niciodată nu m-am temut de asemenea lucruri", spune medicul.

Casa în care se află centrul medical Sanor a fost construită acum mai bine de un secol şi a ajuns, anul trecut, în patrimoniul Consiliului Judeţean. „Ştiu doar că de peste 50 de ani aici funcţionează cabinete medicale. Pe noi nu ne-a deranjat niciodată faptul că lucrăm la numărul 13. Dimpotrivă! Mai cu seamă că suntem şi pe Strada Galaxiei, un nume frumos", continuă Camelia Bakri.

În cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, pe mai multe străzi, numărul 13 a fost înlocuit cu 11A



Nici pacienţii nu par să fie deranjaţi de numărul 13. „De pisici negre mă tem, mă feresc să nu-mi taie calea, mai ales dimineaţa. Când 13 pică într-o vineri, la fel, parcă nu-mi dă ghes inima să ies din casă. Dar numărul 13 la casă... nu cred că până şi asta poate aduce ghinion", este de părere Gheorghe Trif, un clujean de 46 de ani, aflat la o vizită medicală într-unul din cabinetele de pe Strada Galaxiei, numărul 13. Clujenii superstiţioşi din fire au ales, se pare, o variantă comodă de a scăpa de eventualele neplăceri cauzate de fatidicul 13.

Un înlocuitor: 11 A

În cartierul Gheorgheni, de pildă, sunt mai multe străzi pe care numărul 13 a fost, pur şi simplu, înlocuit cu 11 A. „Explicaţia ţine, probabil, de faptul că cei care s-au mutat în casele cu numărul 13 erau superstiţioşi. Astfel de locuitori pot să se adreseze primăriei şi să ceară ca numărul 13 să se transforme în 11 A", explică arhitectul clujean Adrian Borda. În mod straniu, în acelaşi cartier, Gheorgheni, în zona de case, multe care poartă numărul 13 sunt nelocuite. Despre istoria acestora vorbesc doar zidurile părăsite de proprietari, unele numărând peste un secol.

Strada Fericirii se termină la numărul 13

La una din aceste case s-a mutat, de curând, o tânără familie. Soţii Budaie spun că nu se gândesc să plece şi că încearcă să nu se lase influenţaţi de ideea că 13 aduce ghinion. „Nu sunt de felul meu superstiţioasă. Spre exemplu, eu am terminat Psihologia, la Universitatea „Babeş-Bolyai", în 2008. De atunci încerc să mă angajez, dar fără succes. Acum lucrez ca vânzătoare. Însă nicio clipă nu m-am gândit că de vină ar fi numărul 13 al casei. Este absurd", spune Ioana Budaie, 26 de ani. „Ne place numele străzii, strada noastră este una a prieteniei.

image

Ioana Budaie, licenţiată în Psihologie, locuieşte la numărul 13 de pe Strada Prieteniei

image

Chiar dacă locuim la numărul 13", mai spune tânăra. Strada Fericirii din Cluj-Napoca este una scurtă, care se termină cu casa de la numărul 13. Este singura clădire pe faţada căreia proprietarii par să fi uitat să monteze plăcuţa cu număr. De altfel, aceştia nici nu au fost de găsit. „Locuiesc nişte tineri acolo. Au renovat de curând casa. Dar este veche. Nu ştiu de ce nu au montat plăcuţa", arată vecinul de pe Strada Fericirii, numărul 11.

Norocul de la pompe funebre

Una dintre cele mai mari firme de pompe funebre a funcţionat ani la rând pe strada Avram Iancu 13. Patronul de la „Pompe Funebre Trifu", Rareş Trifu, spune că numărul 13 i-a purtat noroc, însă a fost nevoit ca, după cinci ani de funcţionare la acea adresă, să-şi mute sediul, din cauza lipsei de spaţiu. „Ne-am mutat, pentru că ne-am extins. La numărul 20, pe aceeaşi stradă. Dar în niciun caz pentru că numărul 13 ne-ar fi purtat ghinion. Ehei, ce vremuri erau pe atunci! Clienţii ne ţineau mult mai uşor minte, tocmai datorită numărului 13", arată Trifu.

"Pentru mine, numărul 13 a însemnat întotdeauna noroc. Nu sunt un om superstiţios, ci cu multă credinţă în Dumnezeu.''
Camelia Bakri medic, Cluj-Napoca

"Încerc să mă angajez, dar fără succes. Acum lucrez ca vânzătoare. Însă nicio clipă nu m-am gândit că de vină ar fi numărul 13 al casei. Este absurd!''
Ioana Budaie vânzătoare, Cluj-Napoca

Fobia de numărul 13 are un singur leac: consilierea psihologică

Chiar dacă pare neverosimil, există oameni care îşi duc viaţa cu o asemenea fobie. Psihologul clujean Cristian Delcea (foto) a consiliat, de-a lungul anilor, câţiva pacienţi cu asemenea temeri. „Ţin minte că eram în aeroport, în Israel, aşteptam să-mi iau biletul de întoarcere. Un pasager a început să se isterizeze, pentru că nu voia să accepte biletul cu numărul 13. L-am luat eu, l-am calmat pe om. Atunci am avut primul contact cu cineva care trăia cu o astfel de fobie. Pe urmă, în excursie la Peştera Urşilor, un turist număra de zor vizitatorii, pentru ca nu cumva să fie el al 13-lea care intră. L-a apucat şi un atac de panică, până l-am calmat şi l-am ajutat să facă nişte exerciţii de ventilaţie", îşi aminteşte psihologul. Potrivit acestuia, fobia de numărul 13 se poate uşor extinde şi la numărul caselor.

„În cel mai fericit caz, pacienţii învaţă, cu ajutorul psihologului, să trăiască şi să controleze asemenea temeri sau fobii. Unii pacienţi au ajuns chiar să facă şi haz de necaz. Alţii însă au avut probleme serioase, fiind nevoiţi să se mute în locuinţe care să nu conţină acest număr, considerat de mulţi fatidic", mai spune Cristian Delcea.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite