Coxibii - o clasa revolutionara de medicamente pentru reumatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Interviu cu prof. dr. Horatiu D. Bolosiu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie

- Domnule profesor, a facut mare valva retragerea de pe piata a medicamentului Rotecoxib, cunoscut sub denumirea comerciala Vioxx, indicat in tratamentul afectiunilor reumatice. Mai exista medicamente similare pe piata si constituie acestea un risc pentru pacienti?
- Acest medicament apartine unei clase revolutionare, coxibii, care au reusit sa readuca pacientilor reumatici ceea ce celelalte medicamente nu reuseau: toleranta digestiva, siguranta digestiva. Altfel spus, reactia tubului digestiv este inexistenta sau foarte mica. Aceasta clasa este in continua expandare, sunt cel putin cinci coxibi pe piata si altii urmeaza sa fie sintetizati. Vioxx-ul a fost banuit de mai multa vreme, existau semnale ca ar da un numar mare de efecte secundare vasculare, cardiologice si cerebrale. Comunitatea cardiologilor si reumatologilor a dezbatut problema, dar dovezile au intarziat. Acum exista dovezi privind toxicitatea, ceea ce a determinat retragerea sa. Reactia publicului si a medicilor mai putin informati a fost de a extinde defectele asupra intregii clase. In realitate, deficienta este a moleculei, nu a clasei de medicamente, incat coxibii raman o optiune terapeutica valoroasa in tratamentul durerii si inflamatiei.
- Se poate estima numarul pacientilor care folosesc acest tip de medicatie?
- Este foarte greu, deoarece coxibii sunt printre cel mai larg utilizate antiinflamatoare si printre cele mai sigure. De altfel, frecventa acestui tip de afectiuni o depaseste pe cea a bolilor cardiovasculare.
- S-a vorbit despre riscul utilizarii Vioxx, mai ales la utilizarea prelungita. Se poate spune care este perioada optima pana apar efectele nedorite la acest tip de medicament?
- Depinde de substanta. In general, nu se abuzeaza de tratamentul antiinflamator, uneori dureaza cateva zile, alteori cateva luni. Cercetarile care au demonstrat ca Vioxx-ul are efecte nedorite au demonstrat ca acestea au aparut dupa 18 luni de utilizare continua, ceea ce rar se intampla in practica. Asta nu inseamna ca poate fi folosit pe termen mai scurt.
- Prin urmare, ce este de facut cu pacientii care au in continuare nevoie de acest tip de medicatie?
- Coxibii au indicatie speciala la reumaticii cu risc digestiv. In lipsa Vioxx-ului, ei vor putea fi tratati in siguranta cu alti coxibi din cei inregistrati in Romania, cum ar fi Celecoxib, sau altii ce vor fi introdusi probabil in terapeutica, Etoricoxib sau Valdecoxib.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite