Contorul de gaze scade factura la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalarea lui costă între 650 şi 900 de lei şi se face numai cu avizul furnizorului de gaz. Contorul individual de gaze, montat în apartament sau pe casa scării, reprezintă o modalitate

Instalarea lui costă între 650 şi 900 de lei şi se face numai cu avizul furnizorului de gaz.

Contorul individual de gaze, montat în apartament sau pe casa scării, reprezintă o modalitate prin care ne putem "proteja" de vecinii care au făcut un obicei din a se încălzi folosind flacăra de la aragaz.

Conform statisticilor, o famile utilizează lunar, pentru prepararea hranei, aproximativ 7-10 mc de gaz pe lună, echivalentul a 7-10 lei.

Factura la gaze a devenit o problemă mai ales pentru persoanele active care, deşi stau foarte puţin timp acasă, plătesc aceiaşi bani ca şi persoanele casnice. Situaţia devine şi mai neplăcută atunci când vecinii închid repartitoarele şi deschid aragazul pentru a se încălzi.

"Folosesc aragazul numai în weekend. Nu ştiu cât consum, însă ştiu că plătesc peste 40 de lei lunar. Mi se pare enorm. Surprinzător este faptul că factura a crescut odată cu debranşarea de la RADET a vecinilor mei, majoritatea persoane în vârstă", ne-a spus Gabriela D., locatara unui bloc din Capitală.


Paşii necesari montării contorului


Pentru a vă monta un contor de gaze în apartament sau în casa scării, trebuie în primul rând să contactaţi o firmă autorizată în domeniul execuţiei lucrărilor de gaz (lista firmelor autorizate se află pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale). Firma va elabora un proiect de instalare şi va obţine toate aprobările de la furnizorul principal de gaz, inclusiv asupra tipului şi caracteristicilor contorului de gaz.

Numai după ce sunt parcurse aceste etape, firma va executa lucrarea. "Fiecare proprietar trebuie să plătească între 650 de lei, în cazul contorului de gaz din apartament şi 900 de lei, în cazul unei instalaţii amplasate pe casa scării. În cel de-al doilea caz este vorba despre o nouă conductă de gaze, pe spaţiul comun, cu contor la uşa fiecărui proprietar.

Practic, se plăteşte numai conducta, deoarece consumatorul este scutit de plata contorului din moment ce devine client al furnizorului de gaz", ne-a spus Dinu Victoriţa, directorul S.C. Alfa Gaz Trading. Proprietarii care optează pentru contor individual de gaze montat la uşă devin clienţi direcţi ai firmei care distribuie gazele naturale.

Aceasta înseamnă că reprezentantul furnizorului de utilităţi va citi consumul lunar şi va trimite prin poştă factura. În cazul montării contorului în apartament, clientul furnizorului de gaze va rămâne Asociaţia de proprietari şi decontarea se va face pe contorul existent la nivelul blocului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite