Concedieri masive la Alro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul olandez Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, analizează disponibilizarea, anul viitor, a 1.800 de salariaţi şi reducerea cu 50% a producţiei. Peste două sute de angajaţi au protestat ieri la Alro Slatina acuzând proprietarul că vrea să distrugă compania.

“Este o crimă ceea ce face conducerea Vimetco. Nu se poate să dea afară atâţia oameni. Ne lasă muritori de foame. Societatea asta le-a adus miliarde de euro şi acum vor să o distrugă”, a spus unul dintre angajaţii care au participat la protest.

1.800 de şomeri

Sindicatele de la Alro SA au anunţat ieri, printr-un comunicat, că administratorul societăţii, grupul Vimetco SA, a decis să închidă trei dintre cele şase hale de electroliză ale uzinei, urmând ca personalul care le deserveşte să fie concediat. Primii angajaţi au intrat ieri în procesul de îngheţare. O hală este deservită de circa 120 de oameni, însă sindicaliştii susţin că intenţia administratorului este să concedieze cel puţin 1.800 de angajaţi.

Constantin Popescu, liderul de sindicat, susţine că disponibilizarea a fost confirmată de directorul general al societăţii, Gheorghe Dobra. „Domnul Dobra mi-a spus că a fost semnată decizia de reducere a producţiei şi de închidere a uzinei de către Consiliul de Administraţie al Vimetco. Asta nu se poate, toată Slatina trăieşte de pe urma Alro”, a spus Popescu.

„Am reacţionat la deteriorarea pieţei“

O decizie finală va fi luată săptămâna viitoare de Consiliul de Administraţie. “În ultimele luni, preţul aluminiului a scăzut, în condiţiile în care economia mondială se îndrepta spre recesiune. Suntem una din primele companii care am reacţionat la deteriorarea pieţei, anunţând reduceri ale producţiei în China încă din luna octombrie.

În momentul de faţă, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi băneşti ale grupului şi ale unităţilor locale”, a declarat Christian Wuest, preşedintele Alro SA.

Profitul Alro Slatina a scăzut în primele nouă luni cu 22%, de la 376,2 milioane de lei la 292,8 milioane de lei. Veniturile companiei au crescut nesemnificativ, cu 2%, în timp ce cheltuielile au avansat cu 11%.

image

Mi s-a spus că a fost semnată decizia de reducere a producţiei şi de închidere a uzinei de către Consiliul de Administraţie al Vimetco. Asta nu se poate, toată Slatina trăieşte de pe urma Alro

image



Constantin Popescu, lider de sindicat Alro

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite