Coloană vertebrală, prinsă în şuruburi şi cârlige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de chirurgi de la spitalul "Marie Curie" din Capitală a obţinut, în premieră pentru România, o redresare totală a coloanei vertebrale într-un caz de scolioză congenitală.

O echipă de chirurgi de la spitalul "Marie Curie" din Capitală a obţinut, în premieră pentru România, o redresare totală a coloanei vertebrale într-un caz de scolioză congenitală. Intervenţia a fost făcută la un băieţel de 10 ani din Vâlcea, cu o curbură anormală a coloanei vertebrale ce ajunsese la 100 de grade. Problemele de sănătate ale copilului au început acum şase ani, cu o paralizie temporară la nivelul picioarelor.

"Paralizia a apărut din cauza invaziei capetelor coastelor 11 şi 12 în interiorul canalului medular şi a presării măduvei spinării. Repausul la pat şi trecerea timpului au făcut ca măduva spinării să-şi găsească loc în canalul medular şi asta a fost interpretată ca mielită.

Recent, mama băiatului a descoperit că acestuia i-a apărut o cocoaşă şi că scade în înălţime", ne-a explicat dr. Gheorghe Burnei, coordonatorul echipei medicale, din care au mai făcut parte dr. Ileana Georgescu, dr. Lucica Hurmuz, dr. Costel Vlad şi dr. Ştefan Gavriliu.

Nouă ore în sala de operaţie

Medicii au pregătit această intervenţie mai bine de opt luni, deoarece au urmărit corectarea în totalitate a diformităţii.

"Am rezecat cele două coaste şi vertebra trapezoidala T11 şi am avut posibilitatea ca, pe un spaţiu de cinci centimetri, să efectuăm toate manevrele", ne-a explicat dr. Burnei. Manevrele au decurs ca la carte. Medicii au reuşit, pe parcursul a două interveneţii chirurgicale, efectuate la o distanţă de două săptămâni una de cealaltă, să fixeze coloana vertebrală cu ajutorul unor implanturi formate din şuruburi şi cârlige.

Prima intervenţie a durat nouă ore, perioadă în care, potrivit medicilor, exista oricând riscul lezării coloanei sau a unor vase mari de sânge. "După o lună petrecută în spital, Robert a fost externat sâmbătă, deoarece examenul RMN a arătat că este vindecat. Peste trei săptămâni, el se va duce din nou la şcoală. Până atunci, prietenii şi colegii i-au pregătit o petrecere", a adăugat dr. Gheorghe Burnei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite