Clinica de referinta pentru tratarea copiilor cu arsuri si malformatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In Bucuresti, s-a inaugurat, ieri, o clinica pentru tratamentul copiilor cu arsuri si de chirurgie plastica pediatrica. Aceasta functioneaza in incinta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii

In Bucuresti, s-a inaugurat, ieri, o clinica pentru tratamentul copiilor cu arsuri si de chirurgie plastica pediatrica. Aceasta functioneaza in incinta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Noua clinica, extrem de moderna, este unicat la nivel national. Unitatea, a carei constructie a inceput in 1999, va functiona atat ca un centru performant de tratament pentru copiii cu arsuri, cat si ca centru de specializare a chirurgilor si asistentelor medicale, pentru reorganizarea retelei nationale specializate in domeniu. Clinica - o cladire cu parter si doua niveluri - are saloane cu cate un pat pentru arsuri extrem de grave si cu doua paturi pentru arsuri moderate si grave ori pentru bolnavii fara risc vital. De asemenea, unitatea are un serviciu ambulatoriu propriu, cu doua cabinete si sala de asteptare, doua sali de operatie cu salon postoperator, doua sali de pansamente, o camera de fizioterapie si recuperare si o camera de garda, dar si un salon pentru mame. In noul sediu al clinicii, condusa de prof. dr. Dan Enescu, va exista si o banca de tesuturi pentru transplantul de piele si se vor face interventii de replantare de membre. In cadrul clinicii pot fi tratati, anual, 1.500 de copii cu arsuri severe, traumatisme complexe, malformatii congenitale sau diformitati dobandite. In ambulatoriu, sunt tratate, anual, alte 1.200 de cazuri. La "Grigore Alexandrescu" pot veni copii cu arsuri si cu malformatii din toata tara. Investitia pentru realizarea clinicii de arsi se ridica la aproximativ trei milioane de euro, suma fiind acoperita din bugetul Primariei sectorului 1. Dotarea clinicii s-a facut de catre Ministerul Sanatatii si doua fundatii olandeze.
Cum pot parintii sa dea celor mici primul ajutor la domiciliu
Cele mai multe cazuri de arsuri la copii, in special la cei foarte mici, se produc, in casa, din cauza neglijentei parintilor sau bunicilor. "Peste 70 la suta din cazurile de arsuri la copii sunt provocate prin lichid fierbinte, iar peste 50 la suta dintre acestia au varste sub 4 ani", ne-a explicat prof. dr. Dan Enescu, seful clinicii de arsuri si chirurgie plastica de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala. Prof. dr. Dan Enescu are mai multe recomandari pentru parinti, inainte ca acestia sa vina cu cel mic la spital. Astfel, daca arsurile se intind pe o suprafata mai mica a corpului se poate aplica apa de la robinet pe leziune, timp de 10-15 minute. Daca arsurile, sunt insa, mai intinse, se pot aplica niste comprese imbibate cu apa, timp de cinci minute, pentru a preveni instalarea unei hipotermii. Nu este indicata aplicarea de gheata pe zona afectata. De asemenea, parintii trebuie sa asigure confortul termic al victimei, pana la transportarea la spital. Zona arsa trebuie acoperita, fie cu pansamente sterile, fie cu lenjerie curata. Prof. dr. Enescu spune si ce nu trebuie facut in cazul in care copilul sufera o arsura. "In nici un caz nu trebuie sparte basicutele care apar dupa arsura si nu trebuie sa se puna pe rani unguente sau alte substante cum ar fi iaurtul pentru ca acestea pot favoriza infectarea sau chiar aprofundarea leziunii initiale. Nu trebuie folosite nici solutiile dezinfectante care coloreaza plaga, cum ar fi rivanolul sau violetul de gentiana, pentru ca, la spital, va fi mult mai grea evaluarea plagilor. Inainte de sosirea ambulantei, nu este necesar sa se dea copilului alte medicamente in afara de paracetamol sub forma de sirop sau paracetamol. Pana la un ajutor medical specializat, copilului nu trebuie sa i se dea apa sau ceai, fiind de preferat sa se administreze lichide insotite de saruri de rehidratare orala".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite