Clientii Apa Nova au dreptul la despagubiri de 2,5 euro pe zi
0Apa Nova Bucuresti risca amenzi de 5 milioane euro pentru nivelul redus al serviciilor
Autoritatea care urmareste derularea corecta a contractului de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti (ARBAC) a respins, in sedinta din 28 octombrie, 5 niveluri de servicii din totalul celor 9 pe care Apa Nova sustinea ca le-a indeplinit. Trei dintre servicii au fost respinse de specialisti, din cauza ca le-au fost refuzate informatiile de catre cei care conduc tot mai arogant firma rezultata din asocierea municipalitatii cu compania franceza Veolia (fosta Vivendi, fosta Compagnie Generale des Eaux). La unul dintre nivelurile de servicii (timpul de realizare de noi bransamente sau racorduri), compania nu a realizat decat 15 la suta, fata de minimul de 99 la suta prevazut in contractul de concesiune. Acest lucru inseamna ca, la 90 de zile dupa ce incasa banii de la oameni si dupa obtinerea autorizatiilor necesare, managementul francez al Apa Nova intarzia nejustificat realizarea bransamentelor. Altfel spus, bucurestenii plateau lucrarea ca sa aiba apa si canal, dar nu obtineau lichidul vital nici dupa trei luni.
Conducerea ARBAC anunta asociatiile de proprietari sau alti clienti prejudiciati astfel ca au dreptul, conform contractului de concesiune a serviciilor de apa si canal, la despagubiri de 2,5 euro pe fiecare zi de intarziere care depaseste cele trei luni. "Scopul ARBAC nu este acela de a amenda societatea sau de a o penaliza, ci de a o determina sa atinga nivelurile de servicii din contractul de concesiune", ne-a declarat Adrian Cristea, directorul ARBAC.
Conform reglementarilor in vigoare, Apa Nova are la dispozitie inca trei luni pentru a dovedi ca a realizat nivelul de servicii la calitatea prevazuta in contractul de concesiune, altfel va fi amendata cu 1,5 milioane de euro. Iar amenda se multiplica, pana la maximum 5 milioane de euro, daca nici la celelalte servicii managerii francezi nu vor putea proba ca au fost realizate.
Apa Nova Bucuresti SA este compania care a reusit anul trecut in Romania performanta de a obtine un profit de 559 miliarde de lei (aproape 18 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro, obtinand locul 7 pe tara, intr-un top al firmelor private. Toate acestea, se pare, in detrimentul serviciilor oferite bucurestenilor.
In exclusivitate
Clienti ai Apa Nova care au dreptul la despagubiri
Cetatenii care au fost lezati de indolenta Apa Nova se pot plange direct societatii romano-franceze si vor primi cei 2,5 euro pe ziua de intarziere daca vor dovedi, dupa cum declara directorul Andreas Baude, acel numar de zile intarziate. Desi societatea Apa Nova tine o evidenta ciudata, pe coduri ale imobilelor, ziarul Adevarul a aflat cateva adrese cu imobilele ai caror proprietari au dreptul la despagubiri. Acestea sunt amplasate in strada Nicolae Cartojan nr. 16, Bd. Dacia nr. 125, str. Juverdeanu nr. 14, strada Mentiunii numerele 91B si 97E, strada Lucernei nr. 16, str. Teius nr. 27, Aleea Livezilor nr. 35, bloc 5, strada Sergent Condurache Gheorghe nr. 3A, strada Muzeul Zambaccian nr. 16.