Chirurgii au cele mai multe reclamaţii din partea pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din totalul celor 126 de plângeri depuse anul trecut de pacienţi la Colegiul Medicilor din Bucureşti (CMB), mai mult de jumătate au vizat chirurgia generală şi estetică, ginecologia şi

Din totalul celor 126 de plângeri depuse anul trecut de pacienţi la Colegiul Medicilor din Bucureşti (CMB), mai mult de jumătate au vizat chirurgia generală şi estetică, ginecologia şi oftalmologia, ne-a declarat dr. Liana Pleş, directorul Departamentului de Jurisdicţie Profesională şi Litigii, din cadrul CMB.

Pe locul doi în "topul" reclamaţiilor se află Serviciul de Ambulanţă. Salvări care întârzie sau ajung fără dotările necesare, medici care eşuează în diagnosticare sau refuză să transporte pacientul la spital sunt numai câteva din doleanţele semnatarilor petiţiilor. Locul al treilea este ocupat de medicii de familie care pun la grea încercare nervii asiguraţilor, prin faptul că îi lasă pe aceştia să aştepte ore întregi în faţa cabinetelor sau le refuză prescrierea unor medicamente. Potrivit dr. Liana Pleş, pacienţii mai reclamă lipsa de comunicare între ei şi medici, dar şi faptul că sunt operaţi fără să li se ceară consimţământul în prealabil.

Medicii se pârăsc între ei

Raportul CMB arată că, în 2006, 37 de medici din Capitală s-au ales cu sancţiuni. Doar în câteva cazuri, care pot fi numărate pe degete, Comisia de Disciplină a Colegiului a dispus avertismente, mustrări şi vot de blam. "Singurele lucruri pe care nu le putem face este să acordăm despăgubiri sau să îi trimitem pe medici la închisoare", a conchis dr. Liana Pleş. Atunci când nu sunt pârâţi de pacienţi, medicii se reclamă între ei. Dacă bătăile şi replicile dure schimbate pe coridoarele instituţiilor sanitare nu îşi ating scopul, conflictul se mută la Colegiu. Este greu de imaginat că un medic sesizează forurile superioare, constituite din profesori universitari cu o vechime de cel puţin 15 ani în profesie, pentru că un coleg de breaslă l-a stropit cu cerneală pe haine, însă este adevărat. Alţi medici se plâng de autoritatea şefilor de secţie, care "nu-i lasă să-şi exercite atribuţiile" sau de "tupeul" unui coleg pe a cărui parafă este scris "medic inventator".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite