Cercetătorii japonezi vor să cloneze un mamut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar putea fi clonarea folosită pentru readucerea la viaţă a speciilor dispărute? Cercetătorii japonezi cred că da şi vor să demonstreze acest lucru reînviind un mamut.

Oamenii de ştiinţă din Ţara Soarelui Răsare vor lansa în acest an un proiect care îşi propune readucerea la viaţă a unui mamut în circa cinci ani de zile.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii japonezi vor folosi ţesut de la carcasa unui mamut aflată la un laborator din Rusia, informează publicaţia niponă Yomiuri Shimbun, citată de discovery.com.

Procesul este unul destul de complicat şi se va produce în mai multe etape. În prima fază scopul este crearea unui embrion cu gene de mamut, astfel că nucleii unor celule de mamut vor fi introduse în celulele unui embrion de elefant de unde nucleii au fost înlăturaţi.

În a doua fază, embrionul modificat va fi introdus în uterul unui elefant. Cercetătorii speră că, astfel, femela de elefant va da naştere unui pui de mamut. Întregul proces ar trebui să dureze circa cinci-şase ani.

Posibilitatea clonării unui animal prin prelevarea de ţesut păstrat la temperaturi foarte joase a fost demostrată de cercetătorul nipon Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru Dezvoltarea Biologiei. Acesta a reuşit, în 2008, să cloneze un şoarece folosind ţesutul unui rozător care a stat 16 ani la temperaturi similare pământului îngheţat.

"După ce mamutul se va naşte, vom putea afla de ce a dispărut", a declarat profesorul Akira Iritani de la Universitatea din Kyoto University şi şeful echipei de cercetători.

Elefantul este ruda modernă a preistoricului mamut, despre care cercetătorii consideră ca a dispărut în timpul ultimei era glaciare. Unii experţi consideră că mamuţii au fost vânaţi până la ultimul de o altă specie, care avea să devină prădătorul dominant al întregii planete, omul. Alţii consideră că de vină a fost clima. Mamutul, o specie perfect adaptată la temperaturi scăzute, nu a putut face faţă climei din ce în ce mai caldă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite