Cercetarea romaneasca nu mai primeste nici apa chioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In timp ce presedintele Iliescu se da de ceasul mortii sa readuca in tara cercetatorii plecati si pretinde guvernelor statelor bogate care ii iau sa plateasca guvernului roman anii de formare, cei

In timp ce presedintele Iliescu se da de ceasul mortii sa readuca in tara cercetatorii plecati si pretinde guvernelor statelor bogate care ii iau sa plateasca guvernului roman anii de formare, cei ramasi in tara au ajuns la limita supravietuirii. Angajatii Institutului de Cercetare pentru Ingineria Mediului, institutul laudat de europeni pentru modul exemplar in care a intocmit certificatul de mediu pentru Unitatea 1 de la Cernavoda, nu si-au mai primit salariile de 4 luni. Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare - Dezvoltare, spune ca angajatii unui alt institut prestigios, ICECHIM, sunt nevoiti sa ia apa din Dambovita si s-o fiarba pentru a o putea folosi la analize. Pe platforma Magurele, studentii care vor sa lucreze in cercetare pe perioada vacantei de vara sunt cazati in camine in care le pica molozul in cap si nu au apa curenta. In majoritatea institutelor, fondul de carte este bun de dus la arhiva, iar bani pentru aducerea documentatiei la zi nu exista.
Institutele de cercetare - pretuite doar ca afaceri imobiliare
In prezent, in Romania au mai ramas 6.000 de cercetatori atestati, care lucreaza pe un salariu de mizerie, in institute in care apa curenta si incalzirea pe timp de iarna sunt un lux. Privatizarea bezmetica din timpul FPS a facut ca 90 la suta din unitatile de cercetare vandute de stat sa nu mai aiba in prezent nici o legatura cu cercetarea. Cu trei ani in urma, Ministerul Educatiei si Cercetarii a convenit cu APAPS sa nu mai vanda nici o unitate inainte de emiterea unor norme clare care sa prevada ca investitorul va fi selectionat in functie de planurile de dezvoltare a activitatii de cercetare. Nici pana astazi, aceste norme nu au aparut. In prezent, pe lista AVAS sunt 37 de unitati privatizabile, din care 12 atestate ca institute nationale si 13 ca societati comerciale de interes strategic. Ghinionul tuturor acestor unitati este ca au sedii spatioase si terenuri in zone in care pamantul si imobilele valoreaza foarte mult.
Functionare pe baza de firimituri
Nici macar apropierea campaniei electorale, perioada in care Guvernul imparte cu darnicie tot soiul de promisiuni, nu a schimbat dezinteresul constant pentru domeniul cercetarii, catalogat altfel ca "varf de lance pentru dezvoltarea economiei". Astfel, in platforma electorala a PSD+PUR se vorbeste de o finantare acordata cercetarii care va creste, pana in 2007, la circa 1 la suta din PIB. Or, in Legea cercetarii se precizeaza ca inca de acum doi ani acestui sector ar fi trebuit sa i se aloce 0,8 la suta din PIB. An de an, aceasta prevedere a fost blocata de Ministerul de Finante, care nu s-a indurat sa aloce in 2004 mai mult de 0,21 la suta din PIB, iar previziunile pentru 2005 sunt de circa 0,3 la suta. Sindicatele si patronatele din cercetare spun ca nici macar acesti bani nu i-au vazut, o parte fiind transferata catre domeniul educatiei. De aceea, la inceputul anului au elaborat un proiect de lege privind scoaterea cercetarii de sub tutela Ministerului Educatiei si infiintarea unei agentii specializate, coordonator principal de credite, aflata in subordinea directa a primului-ministru. Dupa ce au primit asigurari ca proiectul lor va fi acceptat, s-au trezit cu o propunere de act normativ in care agentia ceruta este tot in subordinea Ministerului Educatiei, fara drept de a-si gestiona banii direct.
"Varful de lance" tinteste Vestul
"Singura noastra speranta este la Uniunea Europeana, care pare mai lucida in acest domeniu si care a spus de nenumarate ori ca cercetarea in Romania trebuie stimulata", declara presedintele patronatului din cercetare-dezvoltare. Pana cand Uniunea Europeana va ajunge sa faca ordine in Romania, sindicalistii din cercetare se agita sa semneze cu structurile europene similare clauze cat mai avantajoase pentru cercetatorii care pleaca din tara. "Am negociat deja ca cercetatorii romani care isi gasesc un loc de munca in Vest sa beneficieze de protectia sindicatelor din tarile in care se stabilesc, sa li se recunoasca statutul de cercetator si sa fie platiti atat cat sa nu aiba grija lor si a familiei. De asemenea, negociem ca diplomele inginerilor romani sa fie recunoscute si in tarile europene. Marsul cercetatorilor pe la ambasadele Frantei, Germaniei, Angliei si ale altor tari vestice in Romania, prin care oamenii isi manifestau disponibilitatea de a lucra in aceste tari, a dat roade. Am primit propuneri din partea unor institute prestigioase pentru angajarea unor oameni calificati. Eu n-am cum sa-i spun unui cercetator roman tanar sa ramana in tara, atata timp cat aici nu i se ofera nimic. Am propus Guvernului un act normativ prin care tinerilor angajati prin concurs in institute sa li se asigure un salariu minim egal cu salariul mediu pe economie, sa aiba dreptul la un credit avantajos pentru construirea unei locuinte si sa le fie platite deplasarile la conferinte internationale pentru a-si putea prezenta lucrarile aprobate de consiliile stiintifice. Nimeni nu ne-a bagat in seama", spune Radu Minea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite