19 ani de la moartea cuplului Ceaușescu (Video)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 19 ani, exact în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția s-a Elena au fost executați, la Târgoviște, la câteva minute după ce fuseseră condamnați de un tribunal militar ad-hoc.

"Marele Conducător" Nicolae Ceaușescu și "Savanta de renume mondial" Elena Ceaușescu mureau astfel după 24 de ani petrecuți la conducerea țării, perooadă în care România devenise "grânarul Europei", dar în care stăteai multe ore la coadă pentru o sticlă cu lapte și ascultai Europa Liberă aproape șoptit, ca să nu te audă vreun vecin "binevoitor", care te turna apoi la miliție.

Șirul evenimentelor revoluției din 1989

15 decembrie
: La Timişoara s-au adunat în faţa casei parohiale a lui László Tőkés mai mulţi enoriaşi care doreau să împiedice evacuarea pastorului. Fiind o zonă extrem de circulată, aproape de centrul oraşului, mulţi locuitori ai oraşului se opreau pentru a afla ce se în­tâm­plă; ei au îngroşat, astfel, iniţial involuntar, numărul celor adu­naţi.

16 decembrie, Timişoara: Numărul celor adunaţi crescuse la circa 400 de persoane, majoritatea nemai­fiind enoriaşi reformaţi, ci cetăţeni ai Timişoarei, de diferite etnii şi confesiuni. După-amiaza se strigă pentru prima dată "Jos Ceauşescu!”, demonstranţii s-au deplasat în diverse puncte ale Timişoarei pentru a chema oamenii la revoltă. Au fost trimise trupe de Armată, Miliţie, Securitate pentru a dispersa mulţimea; demonstranţii au fost bătuţi şi arestaţi în aceeaşi noapte şi în dimineaţa următoare. Au fost arestate 930 de persoane, dintre care 130 minori.

17 decembrie, Timişoara: Mulţimea s-a adunat din nou în centrul oraşului. Informat că revolta nu a putut fi înfrântă, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se deschidă foc împotriva manifestanţilor iar ordinul a fost dus la îndeplinire, căzând primii martiri ai Revoluţiei din Timişoara.

18 decembrie: În faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara s-au adunat mai mulţi tineri şi copii care au început să cânte colinde şi să strige lozinci anticomuniste. În noaptea de 18/19, cu complicitatea conducerii Spitalului Judeţean, autorităţile au sustras o parte din cadavrele eroilor din morga spitalului, transportându-le la Bucureşti, unde au fost arse la Crematoriu. Alte cadavre au fost îngropate pe ascuns într-o groapă comună.

19 decembrie: Mun­citorii de la Întreprinderea ELBA Timişoara au intrat în grevă.

20 decembrie: A izbucnit greva generală în toate fabricile timişorene. Timişoara este declarat primul oraş liber de comunism din România. Într-o intervenţie televizată şi radiodifuzată, Nicolae Ceauşescu se adresează populaţiei declarând că evenimentele de la Timişoara sunt opera unor „huligani”, “grupuri fasciste şi antinaţionale”.

21 decembrie: Bucureşti: Miting organizat de Ceauşescu în actuala "Piaţă a Revoluţiei". Pe lângă lozincile cunoscute, în mulţime se fac auzite fluierături şi huiduieli. Începutul Revoluţiei la Bucureşti.

22 decembrie
: Ion Iliescu preia puterea ca preşedinte al României.

25 decembrie: Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română. Soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi într-un proces sumar de un tribunal militar ad-hoc, condamnaţi la moarte şi executaţi.

29 decembrie: Are loc prima şedinţă a guvernului provizoriu, condus de Petre Roman, primul guvern al României de după căderea comunismului.

Sursa: Wikipedia

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite