Ceasornicarii, cizmarii sau pălărierii, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceasornicarul, pălărierul sau cizmarul sunt meşteri pe care cu greu îi mai găseşti în zilele noastre, informează Realitatea Tv.

Meseriile lor sunt pe cale de dispariţie, pentru că puţini tineri se orientează către asemenea îndeletniciri. Asta pentru că nu prea mai trece nimeni pragul pălărierilor sau ceasornicarilor, iar meşterii abia o duc de pe o zi pe alta.

Oica Stoica este singurul meşter din Vrancea care mai croieşte şepci şi pălării la comandă. În micuţul atelier al meşterului s-au făcut şepci aproape 30 de ani. Cu mulţi ani în urmă se făceau şi 150 pe zi, acum abia dacă se mai fac 50-60 pe lună.

"Cine mai cumpără doamnă şepci? În general la şepcile pe care le fac eu, cei de vărsta a 3-a 50,60,70 de ani", a declarat Oica Stoica.

Foarte puţini mai sunt şi cei care confecţionează sau repară încălţăminte din piele. În Focşani mai există doar un singur atelier de cizmărie care lucrează la comandă.

"Sunt oameni care au nevoie de încălţăminte la comandă. Am avut o mireasă care purta 43 si am căutat materiale la Bucureşti să-i fac încălţămintea să se mărite", a spus Valerică Căldărescu, cizmar.

Ceasornicarii au dispărut şi ei odată cu trecerea timpului. Cei care mai lucrează acum într-un atelier specializat abia dacă mai primesc 2,3 comenzi pe zi. "Le primeam ziua, lucram în două ture şi noaptea le lucram acasă, vă daţi seama erau cu sacoşa ..ceasuri, se lucrau", a afirmat Mariana Costache, ceasornicar.

Ceasornicarii spun că până în anii 80 aveau zeci de ucenici care învăţau meserie în ateliere. Acum au dispărut şi ucenicii şi cursurile de specialitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite