Ce alegi: locuinţă din cărămidă sau din lemn?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argumentul trăiniciei face diferenţa între cele două materiale, însă tehnologiile de construcţie s-au dezvoltat atât de mult, încât şi o locuinţă din lemn este garantată mulţi ani. Rubrica din această săptămână dezbate o problemă luată în calcul din ce în ce mai mult de cei care vor să-şi construiască o locuinţă.

Răspunsul la întrebarea propusă astăzi ar trebui să ţină cont de trei factori: rezistenţă în timp, costuri şi, nu în cele din urmă, opţiunea personală. Piatra şi cărămida au fost şi sunt cele mai bune materiale. Astăzi încercăm să salvăm case şi edificii care au în spate sute de ani de istorie. Astfel că rezistenţa lor în timp atestă supremaţia materialelor din această familie în comparaţie cu celelalte variante.

Povestea lemnului este alta şi este din ce în ce mai mult de luat în calcul de proprietari.  În general, oamenii aleg o casă din lemn pentru că este un proiect mai facil de pus în practică, dar şi pentru că e mai ieftină.

„O casă din cărămidă e mai rezistentă şi mai fiabilă"

Marin Şoldan, reprezentantul unei firme de construcţii din Bucureşti, vorbeşte despre avantajele unei locuinţe construite din cărămidă. Din punctul său de vedere, lemnul, ca material de construcţie, este mai ieftin, dar, dincolo de acest aspect, în timp prezintă multe lacune.

„Un client care apelează la serviciile societăţii noastre primeşte consiliere în privinţa construcţiei pe care şi-o doreşte. Sigur, dacă vrea o locuinţă din lemn, nu putem să-i încălcăm această opţiune. Dar dacă dispune de un buget mai mare şi, pe lângă aceasta, vrea durabilitate şi eficienţă, atunci îi vom recomanda cu siguranţă o casă din cărămidă", spune constructorul.

Preţul unei locuinţe din cărămidă, continuă Marin Şoldan, variază mult, în funcţie de materialele folosite şi de pretenţiile clienţilor. Astfel că un metru pătrat construit poate să plece de la 150 de euro şi să atingă 320 de euro.

„O casă din cărămidă este rezistentă şi prezintă fiabilitate. Ambele caracteristici sunt net superioare faţă de o casă făcută din lemn. Un alt aspect important este că pierderea termică este mult mai redusă în cazul casei din cărămidă. Un ansamblu locuibil din lemn, realizat în stil clasic şi fără investiţii mari în tehnologiile de izolare, pierde multă căldură, ceea ce atrage costuri ulterioare pentru proprietar", a adăugat el.

O casă din cărămidă, mai spune Marin Şoldan, nu necesită nicio întreţinere în primii 50 de ani de viaţă, pe când rezistenţa unei din lemn va da semne de slăbiciune după 15 ani.

„În plus, lemnul este costisitor şi are nevoie de întreţinere permanentă la fiecare doi ani. Altfel se deteriorează iremediabil. Acest lucru nu are cum să se întâmple în cazul unei case din cărămidă."

" Pierderea termică este mult mai redusă în cazul casei din cărămidă. Un ansamblu locuibil din lemn, realizat în stil clasic şi fără investiţii mari în tehnologiile de izolare, pierde multă căldură."
Marin Şoldan
constructor

„Sunt multe prejudecăţi legate de casele din lemn"

O firmă din Suceava care realizează case din lemn a avut contracte în mai multe ţări, printre care Italia, Elveţia, Franţa şi Cipru. Cele mai multe comenzi le-a primit însă din România. Benko Lajos, administratorul acestei firme, spune că în ţara noastră acest tip de construcţie, înainte de a se impune, trebuie să lupte cu foarte multe prejudecăţi.

„Penultima casă pe care am realizat-o a fost în Franţa, undeva la 22 de kilometri de Paris. Să vedeţi care este diferenţa dintre Franţa şi România în această privinţă: guvernul francez sprijină construirea de case din lemn, iar băncile din această ţară dau mai uşor credite persoanelor fizice care îşi fac o astfel de locuinţă. Acolo este înţeleasă foarte bine chestiunea protecţiei mediului", afirmă Benko Lajos. În privinţa duratei de viaţă a unei case din lemn, el este de părere că şi aici există prejudecăţi: „Să nu uităm că strămoşii noştri au făcut case din lemn pe la 1800, case pe care urmaşii lor le folosesc şi astăzi. Este o prejudecată să crezi că lemnul, ca material de construcţie, are o durată de viaţă foarte redusă. Lemnul care intră în structură este tratat împotriva mucegaiului, a insectelor, precum şi a altor pericole care l-ar putea afecta. În plus, tehnologiile actuale permit o mai bună izolare termică, astfel că pierderile sunt pe picior de egalitate sau chiar mai bune decât în cazul caselor din cărămidă. De preţuri nu mai vorbim. Noi avem o marjă între 110 şi 200 de euro pe metru pătrat, dar costul depinde de mărimea casei şi de cerinţele clienţilor".

Benko Lajos spune că românii sunt încă ancoraţi în obişnuinţa realizării unei case din cărămidă şi că nu-i interesează alte materiale.„Revenind la cazul din Franţa, trebuie să vă spun că am realizat o construcţie din lemn de 160 de metri pătraţi în nouă zile, fără izolaţii. Vecinul proprietarului unde am lucrat era plecat în vacanţă în Australia şi când s-a întors a crezut că a greşit adresa. Nu i-a venit să creadă că am terminat atât de repede", mai spune Benko Lajos. 

"Să nu uităm că strămoşii noştri au făcut case din lemn pe la 1800, case pe care urmaşii lor le folosesc şi astăzi."
Benko Lajos
constructor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite