"Cârtiţe" cu acte în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii bugetari sunt protejaţi de lege dacă reclamă ilegalităţile de la locul de muncă. Foarte puţini dintre funcţionarii angajaţi în instituţii publice ştiu că există un act

Salariaţii bugetari sunt protejaţi de lege dacă reclamă ilegalităţile de la locul de muncă.

Foarte puţini dintre funcţionarii angajaţi în instituţii publice ştiu că există un act normativ care le dă dreptul la protecţie, în cazul în care informează cu bună-credinţă autorităţile despre anumite practici neconforme cu legea, moralitatea sau etica profesională, care s-au petrecut sub ochii lor. Numai că, şi dacă ar cunoaşte legea, tot n-ar face-o, din cauză că le este teamă de represalii, directe sau indirecte.

Legea 571/2004 este actul normativ care dă dreptul la protecţie celor care decid să aibă o atitudine civică, numiţi avertizori. Cuvântul "avertizor" traduce termenul de "whistleblower", care defineşte, în limba engleză, persoana care dă alarma când întâlneşte o neregulă, folosind un fluier.

Potrivit legii 571/2004, avertizorul este cel care hotărăşte să vorbească în legătură cu practicile incorecte la care este martor (pentru a evita un cuvânt care displace profund românilor, în lege se foloseşte termenul de "avertizor", în loc de "informator").

Salariaţi corecţi, dar "ghinionişti"

El raportează către persoane din interiorul instituţiei sau către autorităţi diverse practici incorecte, încălcări ale legii, abuzuri, fraude. Totodată, avertizorul refuză să participe la acţiuni incorecte sau ilegale. În spiritul civic, acceptă să depună mărturie în cazul unui proces sau informează mass-media despre problemele pe care le-a constatat.

Un angajat dintr-o instituţie publică - să-i spunem Dan (la rugămintea sa vom păstra discreţia asupra identităţii) - ne explică problemele pe care le-au avut unii colegi, care au îndrăznit să semnaleze câteva nereguli. "Unul dintre ei şi-a reclamat colega pentru că nu prea se omora cu munca, preferând să le <> celorlalţi şi lucrările ei.

Iar atunci când totuşi se hotărăşte să muncească, face greşeli cu nemiluita. Numai că şeful căruia i s-a povestit situaţia era, de fapt, tocmai <> domnişoarei respective… Urmarea? Colegul a fost transferat în alt departament, pentru a nu mai avea posibilitatea să urmărească <> respectivei, în orele de program. Altul s-a dus la director şi a reclamat nereguli în actele care ne parveniseră de la o altă instituţie, erori care ar fi trebuit să fie obsevate de departamentul pe la care au intrat.

Când s-a pus problema primelor, la sfârşitul anului trecut, cel care a sesizat deficienţele a fost omis de pe listă, spunându-i-se abia mai târziu că tocmai şeful de la Intrări a intervenit să nu primească primă, din cauza că l-a pus într-o lumină proastă în faţa directorului, prin reclamaţia sa", povesteşte Dan.

Exemplele pe care le are sunt mai numeroase, dar îi este teamă că, personalizându-le prea mult, să nu fie "localizat" de şefi…

Funcţionari timoraţi la Primăria Constanţa

O monitorizare a angajaţilor primăriei municipiului Constanta şi a celor de la Consiliul judeţean, efectuată de Transparency International Romania în prima jumătate a acestui an, a evidenţiat probleme de care pot avea avea parte potenţialii avertizori din aceste instituţii. "Persoanele intervievate au dorit să li se păstreze anonimatul de teama represaliilor.

Chestionaţii nu ştiau de existenţa Legii 571/2004. Subiectul a fost abordat cu reticenţă, dovadă că majoritatea funcţionarilor sunt timoraţi. Din interviurile realizate, a reieşit faptul că existenţa legii este cvasi-necunoscută. S-a constatat că există o teamă generalizată a funcţionarilor în a reclama încălcări ale legii din cauza repercusiunilor pe care le-ar putea avea acest fapt asupra carierei lor", precizează raportul Transparency International Romania.

Sfaturi pentru potenţialii avertizori

Este bine ca, înainte de a lua o decizie, să vă consultaţi cu cei apropiaţi.
Dacă v-aţi hotărât să trageţi semnalul de alarmă, este bine să vă decideţi dacă doriţi să rămâneţi în anonimat sau nu.

Alegeţi exact persoana cea mai de încredere din stafful instituţiei în care lucraţi - puteţi merge la şeful ierarhic, dar şi "mai sus".

"Blindaţi-vă" cu copii de pe toate documentele care vă susţin afirmaţiile.
Căutaţi neapărat sprijin şi în afara instituţiei - printre oficialităţi, jurnalişti, sindicalişti etc.
În cazul în care dezvăluirile o pot aduce pe persoana reclamată în instanţă, este bine să consultaţi un avocat înainte

Toate acţiunile de divulgare a informaţiilor trebuie făcute în afara orelor de program şi fără a folosi resursele instituţiei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite