Cartierul de vile dintre Brasov si Poiana se naste greu si cu multe procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un an, autoritatile locale din Brasov au declansat o adevarata vanatoare de terenuri. Toti cei care aveau proprietati sau se foloseau de terenuri pe tronsonul Brasov-Poiana Brasov si

De mai bine de un an, autoritatile locale din Brasov au declansat o adevarata vanatoare de terenuri. Toti cei care aveau proprietati sau se foloseau de terenuri pe tronsonul Brasov-Poiana Brasov si depindeau in vreun fel de Consiliile Judetean sau Local, s-au trezit peste noapte expropriati. Consecintele imediate: disparitia a doua spitale, renuntarea la un proiect international anti-TBC si "nationalizarea" mai multor proprietati, inclusiv a unui centru de cercetare al Societatii Nationale "Institutul Pasteur" SA. Poate ca noul cartier de vile a aprins imaginatia multora, dar graba cu care s-a pus mana pe terenuri s-a lasat cu o suita de litigii si procese, din care pierd tot brasovenii. Ei raman fara spitale, fara veniturile din taxe si impozite si nici vilele nu vor aparea prea curand.
Bacilul Koch se muta in Sanpetru
Spitalul TBC din cartierul Stejeris a fost printre primele obiective vizate. Suprafata de teren aflata in administrarea acestei institutii era de ordinul a catorva hectare. La sfarsitul lunii iulie 2004, locatia a fost cuprinsa intr-un proiect de anvergura al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aproape 20 de milioane de dolari urmau sa fie acordati cu titlu gratuit de Fondul Global instituit de ONU. Numai ca unii dintre consilierii locali s-au opus acestui demers, sub pretextul ca zona cu pricina nu se preteaza la asa ceva. Brasovul a iesit de pe lista finantarilor nerambursabile oferite de ONU. De atunci si pana in prezent a fost elaborat Planul Urbanistic Zonal pentru perimetrul ce cuprindea Spitalul TBC (zona Warte), aici urmand sa se construiasca un cartier de vile. Terenul spitalului urmeaza sa intre in posesia Consiliului Local Brasov, iar apoi va fi scos la licitatie pentru construirea cartierului rezidential. Ramane de vazut cine va castiga, dar pana atunci s-a gasit deja o solutie de evacuare a spitalului. O unitate medico-sociala din Sinpetru a fost lasata fara finantare, de catre Consiliul Judetean, de peste sase luni de zile. Ajuns in pragul falimentului, spitalul va fi inchis si va deveni locul ideal pentru Spitalul TBC. Aici sunt insa internati 30 de bolnavi saraci, asa-numitele cazuri sociale. Pentru acestia nu exista inca o solutie. Tot Cancescu a lasat sa se inteleaga ca si Spitalul de Neuropsihiatrie Brasov va fi transferat in alta locatie, intrucat terenurile acestuia ar putea intra in proiectul "Vila".
Terenul Institutului Pasteur a fost "nationalizat"
A doua metoda aplicata de autoritatile locale din Brasov, pentru a pune mana pe terenuri, e un fel de nationalizare. Astfel, Institutul Pasteur a fost lasat fara un hectar si jumatate de teren, plus o vila ultramoderna, tot in zona Stejeris, printr-o Hotarare a Consiliului Local. Sub pretextul ca o parte din teren ar trebui retrocedat, Consiliul le-a ridicat celor de la Pasteur dreptul de administrare operativa asupra proprietatii descrise mai sus. Cererea de retrocedare invocata nu face insa vorbire decat despre o parte a acelui teren. Vila si terenul apartin de drept Institutului Pasteur, care le-a cumparat de la Ministerul Agriculturii in 2001. Conducerea Institutului sustine ca se incalca in acest fel dreptul de proprietate. Mai mult, chiar daca pe acel teren exista o cerere de revendicare, Legea 10 precizeaza ca ea nu poate fi luata in considerare cand este vorba de proprietatea unei societati de interes national, iar Institutul Pasteur se poate incadra in aceasta categorie. Gabriel Andronache, viceprimarul Brasovului, este insa de alta parere. El sustine ca PUZ-ul aprobat de municipalitate este mai important decat orice lege organica si trebuie pus in aplicare cat mai repede. Conform viceprimarului, oricine se simte nedreptatit ar trebui sa se adreseze instantei si sa lase municipalitatea sa-si faca treaba.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite