Cartelul Alfa va exclude din confederatie liderii sindicali care candideaza pe liste de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa publicarea in ziarul Adevarul a catorva cazuri de lideri sindicali ce candideaza la alegerile locale pe liste de partid de-a valma, fara a tine seama de orientarile confederatiilor sindicale din

Dupa publicarea in ziarul Adevarul a catorva cazuri de lideri sindicali ce candideaza la alegerile locale pe liste de partid de-a valma, fara a tine seama de orientarile confederatiilor sindicale din care fac parte, Cartel Alfa a organizat o conferinta de presa pentru clarificari. Se pare ca o mare parte din liderii doritori de fotolii de consilieri locali nici macar nu s-au obosit sa instiinteze confederatia despre intentia lor de a candida. In urma consultarii listelor puse la dispozitie de birourile electorale, conducerea Cartel Alfa a descoperit ca, din 38 de filiale, cate are confederatia, in 15 exista lideri care au decis sa candideze la alegerile locale, ca independenti sau din partea a diferite partide. Au fost inregistrate in total 26 de candidaturi - 8 pentru posturi de primari (intre care doi independenti) si 18 pentru consiliile locale (patru independenti). Potrivit unei decizii a Comitetului Confederal, adoptata in 16 aprilie, liderii acestei confederatii nu au voie sa candideze din partea unui partid politic la alegerile locale sau generale, in caz contrar urmand a fi demisi din functia sindicala. Confederatia nu sustine decat acei lideri care candideaza ca independenti. In cazul in care candidatura vizeaza un post de primar, liderul trebuie sa se autosuspende din functia sindicala cu cel putin doua saptamani inainte de alegeri. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a declarat ca unii dintre acesti lideri nu au respectat deciziile confederatiei, respectiv 4 dintre cei care candideaza pentru postul de primar nu si-au depus demisia din functia sindicala, iar 14 dintre cei 18 lideri care aspira la locuri in consiliile locale candideaza pe listele a diverse partide, nu ca independenti. "Candidatilor pentru primarii si pentru consiliile locale care se afla pe lista unui partid li se va retrage calitatea de militant sindical, indiferent de partidul pe listele caruia sunt candidati si indiferent de rezultatul alegerilor", a declarat Hossu.
Conducerea BNS zice ca nu are cum sa-si sanctioneze membrii care au incalcat recomandarile
Pe de alta parte, Blocul National Sindical a interzis prin hotarare de consiliu implicarea in politic a celor 19 membri ai Biroului Executiv si a presedintilor de filiale. BNS a recomandat totodata celorlalti membri de sindicat sa se abtina de la implicarea in politic. Ovidiu Jurca, vicepresedintele BNS, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca, in ciuda recomandarilor, exista membri de sindicat care candideaza la alegerile locale, dar ca acestia nu pot fi sanctionati decat de catre federatia sau sindicatul din care fac parte. "Un lider sindical de la Medias a comunicat ca este cel mai bun consilier PSD si ca a primit nota zece la popularitate. De asemenea, presedintele unui sindicat de la Tulcea este pe listele de consilieri locali ai PD, dar candideaza si pentru primarie. Mai avem asemenea cazuri in cadrul BNS, dar aceste persoane candideaza pe cont propriu si au o datorie morala doar luand in calcul statutul federatiei sau al sindicatului", a declarat Ovidiu Jurca, adaugand ca BNS nu a verificat cati membri de sindicat are pe liste la alegerile locale.
Desi a semnat un acord preferential cu PSD,
CNSLR-Fratia a dat liber membrilor sai sa candideze cu ce partid vor
Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, a declarat, pentru Mediafax, ca a permis reprezentantilor confederatiei - lideri sau simpli membri - sa participe la alegerile locale, pe listele tuturor partidelor. Potrivit liderului sindical, cei mai multi ar putea sa candideze pe listele PSD, avand in vedere protocolul existent intre cele doua organizatii. Petcu nu a putut preciza cate persoane din cadrul confederatiei candideaza pe liste la alegerile locale si a sustinut ca ar putea avea o statistica numai dupa alegeri, deoarece unii sunt pe liste, dar nu pe locuri eligibile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite