Cartele pre-pay, doar cu buletinul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Pentru că apelurile date de pe telefonul mobil la 112 nu pot fi identificate, autorităţile lucrează la un act normativ care să schimbe această situaţie. Românii se ţin de farse la

>> Pentru că apelurile date de pe telefonul mobil la 112 nu pot fi identificate, autorităţile lucrează la un act normativ care să schimbe această situaţie.

Românii se ţin de farse la numărul de urgenţă 112. Din totalul celor 36 de milioane de apeluri înregistrate în 2007, numai trei milioane au fost reale, adică mai puţin de 10%. Restul au fost injurii, apeluri silenţioase şi farse.

Apelurile false şi localizarea apelantului de pe telefonul mobil sunt principalele probleme pe care le are serviciul de urgenţă 112 în România. Statisticile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), arată că, din cele 36 de milioane de apeluri înregistrate în 2007 la 112, numai trei milioane au fost reale.

Potrivit gen. Marcel Opriş, director STS, peste 93% din totalul farselor provin de pe cartele pre-pay. Cadrul legislativ actual nu permite însă identificarea posesorului cartelei. "Există o situaţie în care se acţionează indiferent dacă se identifică sau nu apelantul, şi anume în cazul alarmelor cu bombă", a spus gen. Opriş.


11 februarie, Ziua Europeană a Numărului 112


Una dintre soluţiile propuse în cadrul seminarului "112 îţi salvează viaţa", desfăşurat ieri la Palatul Parlamentului, a fost ca respectivele cartele să fie comercializate numai pe baza unui act de identitate. Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa europarlamentarului Adina Vălean, cu ocazia Zilei Europene a Numărului 112, ce urmează a fi marcată pe 11 februarie 2008. Un studiu realizat de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate arată că aşteptarea cea mai importantă pe care o au consumatorii acestui serviciu este rapiditatea intervenţiei.

"S-au identificat nu numai chestiuni legate direct de operatori, adică de ambulanţă, pompieri şi poliţie, dar şi legate de autorităţile locale care nu se implică. De cele mai multe ori condiţiile de trafic condiţionează rapiditatea intervenţiei", a menţionat europarlamentarul Adina Vălean. Pentru că legislaţia actuală nu face nicio referire la instituţiile care ar trebui să se implice în reducere numărului de apeluri false, autorităţile lucrează la un proiect de act normativ prin care Ministerul Telecomunicaţiilor este abilitat să ia măsuri în vederea scăderii numărului de apeluri false.

Anularea cartelelor de pe care se fac apeluri false

Potrivit Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, apelurile de rutină şi cele non-urgenţe, la fel ca farsele şi apelurile false către numărul serviciului de urgenţă pot însemna, dincolo de resurse risipite, şi pierderi de vieţi omeneşti. Acesta propune anularea cartelelor pre-pay de pe care se fac apeluri false.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite